Afbeelding
Foto: Marijke Groot

Nieuwe portefeuillehouder Fairtrade

Algemeen

De komende fairtradeweek 27 oktober t/m 4 november is een mooie aanleiding om de verantwoordelijkheid voor Fairtrade gemeente Bodegraven-Reeuwijk daadwerkelijk over te dragen aan de nieuwe portefeuillehouder duurzaamheid.

Wethouder Kees Oskam, die in de vorige raadsperiode de erkenning Fairtrade gemeente voor Bodegraven-Reeuwijk binnenhaalde, draagt het fairtradestokje over aan wethouder Robèrt Smits. Uiteraard vindt dat plaats onder het genot van een kopje fairtradekoffie in het gemeentehuis.

Kees Oskam: "Fairtrade is een label dat aangeeft dat het product dat je koopt is getoetst op een eerlijk loon en verantwoorde arbeidsomstandigheden voor de mensen die het gemaakt hebben. Dat is helaas nog lang niet overal ter wereld de gewoonte. In verschillende ontwikkelingslanden verdienen mensen nog steeds niet voldoende om hun gezin fatsoenlijk te kunnen onderhouden. Door producten met het fairtradelabel te kopen geeft de consument aan het belangrijk te vinden dat bij het maken van de producten ook aan de mensen die hiervoor aan het werk zijn wordt gedacht."

Robèrt Smits vult aan: "Het is belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen aan een eerlijker een duurzamer wereld. Eerlijk omdat we iedereen een menswaardig bestaan gunnen. Duurzaam omdat betere arbeidsomstandigheden en een faire beloning ook leiden tot een beter beheer van de ruimte, bossen, landerijen, mijnen enz. Verdien je voldoende voor een menswaardig bestaan, dan is er minder aanleiding roofbouw op de omgeving te plegen. Daar hebben wij hier ook heel direct belang bij."

Bodegraven-Reeuwijk heeft in 2017 de erkenning Fairtrade gemeente behaald. Dit betekent dat er in lokale economie een duidelijk aandeel producten met het fairtradelabel wordt verkocht en gebruikt. En dat de gemeente staat achter bijzondere aandacht voor eerlijke handel.

Tweemaal per jaar is er een fairtradeweek. De meeste winkels en supermarkten hebben dan producten met het fairtradelabel in de aanbieding. Fairtrade gaat echter veel verder dan dat. Net als de gemeente al doet, kunnen bedrijven, restaurants, sportverenigingen en kerken fairtrade koffie en thee gaan schenken. Steeds meer organisaties gaan daartoe over. Vaak is dat mogelijk bij dezelfde leverancier die men al heeft. Wethouder Robèrt Smits: "Ik roep iedereen op zijn steentje bij te dragen. In het bijzonder in de komende fairtradeweek."

Help Fairtrade uitdragen

Op donderdag 1 november organiseert Faitrade Bodegraven-Reeuwijk samen met wethouder Robèrt Smits, een ontmoeting, waarin meer wordt verteld over de achtergronden van Fairtrade en hoe je kunt helpen fairtrade verder uit te dragen. Daarin aandacht voor het thema van deze week, Women empowering. De ontmoeting vindt plaats van 14.30 – 16.30 uur in De Rokende Turf, 's-Gravenbroekseweg 154 te Reeuwijk. Iedereen is van harte welkom voor deze gratis bijeenkomst. Wel graag uw komst aanmelden bij de Werkgroep Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk via info@fairtradebodegravenreeuwijk.nl

Meer informatie over de Werkgroep Fairtrade vindt u op de website www.fairtradebodegravenreeuwijk.nl. De werkgroep is ook te vinden op Facebook.

Kies bewust
In de winkel komt u veel keurmerken tegen die de huidige situatie voor producenten willen verbeteren. Ze hebben allen de kracht van onafhankelijke controle in de hele handelsketen op het naleven van de gestelde kaders. De verschillen zijn soms klein, en vaak vastgesteld voor specifieke producten. Dat verdient een korte toelichting.

Fairtrade (1) keurmerken leggen de nadruk op het versterken van boerenorganisaties en garanderen een minimale, eerlijke, beloning plus een premie waarmee de sociaal- economische positie wordt verbeterd. Een breed assortiment vind je in de supermarkten: Koffie, thee, chocolade, fruit, katoen, rijst, wijn, suiker, bloemen, sauzen, culinair assortiment, ontbijtproducten, specerijen en noten.

UTZ (2) wil de productieketen verduurzamen en richt zich op milieu, professionalisering en sociale standaarden maar hanteert geen minimum prijzen.

Rainforest Alliance (3) richt zich op het behoud van het regenwoud, op duurzaam beheer van bossen en bescherming tegen illegale kap.

Het Europees Keurmerk voor Biologisch (4) is een keurmerk voor biologisch geteelde, verpakte, producten.

Het EKO keurmerk (5) wordt afgegeven voor biologische producten van producenten die een bovenwettelijke duurzaamheidsinspanning leveren.

Afbeelding

Advertentie

Categorieën