Logo kobr.nl
Foto:

Ga mee op reis van je hoofd naar je hart

Reeuwijk - In de roman 'Wild Hart' neemt de Reeuwijkse schrijfster Monique van der Weijden je mee op reis naar innerlijke vrijheid, eigenwaarde en de zin en betekenis van het leven. Op zondag 11 november reikt Monique het eerste exemplaar van haar boek uit aan bestsellerauteur Christine Pannebakker op Fort Wierickerschans in Bodegraven.

Wild Hart is het schrijversdebuut van Monique van der Weijden. De hoofdpersoon in het boek is Barbara, een naïeve nuchtere dame. Barbara belandt na een heftig ongeluk in een diepe crisis. Haar omgeving pleit voor antidepressiva, maar Barbara beseft diep vanbinnen dat in deze depressie een boodschap besloten ligt. Dan begint haar zoektocht, op zoek naar haar ware ik. Gaat ze die vinden?

Monique, moeder van vier kinderen, is een kleurrijke vrouw. Sprankelende ogen die plezier uitstralen. Een schilderes die houdt van kleur op het doek, maar die ook in haar leven het nodige heeft meegemaakt, bijvoorbeeld door het overlijden van haar broer toen zij elf jaar was. Zijn overlijden heeft, zonder dat zij zich daarvan bewust was, een belangrijke invloed gehad op haar verdere leven. Haar debuutroman Wild Hart is dan ook aan hem opgedragen. In het dagelijks leven is ze coach en trainer. Met haar eigen bedrijf GOmotions begeleidt ze individueel en in groepen mensen op het gebied van persoonlijke en spirituele groei. Het boek is de vervulling van haar eigen innerlijke reis.

'Fakebook'

De reis van het hoofd naar het hart staat in het boek centraal. Monique: "Er is ooit een Afrikaanse spirituele vrouw geweest, die zei: 'Onze langste reis in ons leven is 30 centimeter. Het is de weg van je hoofd naar je hart'. We identificeren ons in de huidige samenleving vaak met ons hoofd. Ik zeg soms tegen mensen: 'sluit even je hoofdkantoor'. We weten vaak niet meer dat we, behalve ons denken, ook nog onze gevoelens, emoties en een lichaam hebben waarmee we van alles kunnen waarnemen. Het hart spreekt de taal van je ziel. Vaak kunnen we onze gevoelige, kwetsbare kant en onbewuste pijn niet meer voelen. Of we durven deze niet te delen. Kijk bijvoorbeeld naar de wereld van Facebook. Eigenlijk is het 'Fakebook', het is niet echt. Psychiater Carl Jung had een mooie uitspraak 'Wat je werkelijk bent, wordt pas duidelijk als je in het hart van je hart kijkt. Wie naar buiten kijkt, droomt en wie naar binnen kijkt, wordt bewust.' Je kunt dus verder kijken naar het hart in je hart. Dat gaat niet zomaar. Daar moet je wel werk voor doen. Wat ik zie is dat dit eigenlijk onze reis in het leven is: bewustwording, het ont-dekken en ont-wikkelen, de wikkels eraf om uiteindelijk bij onze bron en ware ongeremde natuur uit te komen."

"In eerste instantie is een kind onbewust, puur en ongeremd," vervolgt Monique. "Vanuit je familiesysteem en tijdens het opgroeien komen we vaak in contact met pijnlijke momenten. Zoals het overlijden van dierbaren, een scheiding, gezondheidsproblematiek of bijvoorbeeld spanningen op je werk. Mensen zeggen dan 'laat het toch los joh', maar dat werkt niet zo. Je kunt pas loslaten door het te ervaren en dan laat het jou los. Dit proces kan spannend zijn, want je weet niet - als je je hart opent - waar je uitkomt. Je kunt in contact komen met diepere lagen, waar pijn ligt opgeslagen die je vanuit je overlevingsstrategie hebt weggestopt. We hebben dus vaak niet geleerd om ons verdriet er te laten zijn en onze kwetsbaarheid te delen. "We moeten altijd maar doorgaan. Verdriet en boosheid tonen is voor vele mensen 'not done'."

Wilde paarden niet beteugelen

"Daar zitten vaak oordelen op. Maar juist in die kwetsbaarheid zit een enorme kracht en volgens mij zit daar ook de heling. Ik zeg 'energie is emoties in beweging'. Emoties zijn als wilde paarden. Die moet je niet willen beteugelen. Als bepaalde emoties er niet mogen zijn, kunnen ze zich ergens in je lichaam vastzetten, zorgen ze voor blokkades. Ik geloof dat dit zelfs tot ziekte kan leiden. Dit is ook zo bij de hoofdpersoon in het boek: Barbara. Zij is depressief. Voelt zich leeg en verlaten, lacht alles weg en komt daardoor in pijnlijke situaties terecht. Haar zoektocht brengt haar van het Groene Hart naar het sensuele Toscane en van het bezielde leven in Ghana naar een tragikomische pelgrimstocht in Spanje en een ayahuasca-reis (Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank) uit Peru. Door al haar ervaringen wordt zij uiteindelijk een vrije vrouw en leeft ze vanuit haar hart, los van alle oordelen uit haar omgeving. Haar leven is weer vol passie en bezieling."

Het verhaal van Barbara is enigszins autobiografisch. Monique: "Maar er zijn ook allerlei dingen die anders zijn. Daarom heb ik het in romanvorm geschreven. Het moet natuurlijk ook gewoon een spannend avontuur zijn. Laatst zij een vriendin: 'Er zitten twee kanten aan je boek: het is heel instinctief, er zit bijvoorbeeld seks in en daarnaast ook heel veel wijsheid.' Het is die combinatie. Een spirituele roman over de reis van het hoofd naar het hart. Ik heb het boek geschreven ter troost en inspiratie voor mensen die vast zitten. Het is geen intellectueel boek. Het is gewoon een lekker boek om op het strand te lezen. Ik denk dat het in het algemeen wel een vrouwenboek is, maar dat als de vrouwen het gelezen hebben, ze het aan hun mannen geven en zeggen 'ga dit boek eens lekker lezen'."

Presentatie en lezing

Op zondag 11 november vindt de boekpresentatie plaats op Fort Wierickerschans in Bodegraven. Christine Pannebakker neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Op 18 november geeft Monique een lezing bij boekhandel Verkaaik in Gouda. Iedereen is deze middag welkom. Na de lezing is er gelegenheid om samen een drankje te drinken. Opgeven voor de lezing kan via e-mail info@boekhandelverkaaik.nl. Voorts zijn er 54 wijze woordenkaarten en grote ansichtkaarten te koop met afbeeldingen van de kleurrijke schilderijen van Monique en zijn er enkele Masterclasses 'Waar je hart is, is je Thuis'.

www.wildhart.nl

Tekst: Stefanie Peters

Meer berichten