Logo kobr.nl

Wat vinden arbeidsmigranten zelf van 'Polenhotels'?

Bodegraven-Reeuwijk - Een gemeenteraad vol kritische geluiden van bewoners over de plannen voor de 'Polenhotels'. Veel reacties in de media. Coalitiefracties die daarop hun keutel intrekken. De burgemeester die in een interview in het AD ontstemd is over sommige reacties van inwoners en zich moet haasten in een nieuw interview om zaken te nuanceren c.q. te verduidelijken. Bewoners die willen dat de plannen onmiddellijk van tafel gaan in verband met hun koopplannen in Weideveld. Het college dat met een nieuw plan komt.

Edith Op de Woerd ging namens de redactie op zoek naar Polen die in het centrum van Bodegraven wonen. Hoe kijken zij aan tegen hun huidige huisvesting en de plannen voor deze gecentraliseerde huisvesting?

Agata, een Poolse dame die al twintig jaar in Nederland woont: "Ik vind het een prima initiatief. Veel Polen die in Nederland voor uitzendbureaus werken, wonen vaak onder erbarmelijke omstandigheden met te veel mensen in een te kleine woning. Ze accepteren de vaak belabberde woonruimte die hen wordt aangeboden, omdat ze niet durven te protesteren. Er wordt misbruik gemaakt van het feit dat de Polen vaak slecht Nederlands (of Engels) spreken en niet of slecht op de hoogte zijn van de Nederlandse wet. Als ze kritisch zijn of zelfs durven te protesteren, is er de angst om hun baan kwijt te raken."

Bijnamen voor woningen

Agata weet te vertellen dat woningen in Bodegraven waar (te) veel Polen wonen al 'bijnamen' hebben. Zo is er een pand dat de 'Psychiatrische Inrichting' wordt genoemd en een andere groot Bodegraafs huis heet in de Poolse volksmond 'de Zoo'. De oplossing voor deze barre woonomstandigheden ligt volgens haar bij controle. De gemeente moet niet toestaan dat arbeidsmigranten met zovelen in een - vaak verwaarloosd - huis wonen. Er moet meer en beter worden gecontroleerd. Als zijzelf twintig jaar geleden de mogelijkheid had gehad om in een Polenhotel onderdak te vinden, had zij dit zeer zeker gedaan. "Er zijn slechts enkele Polen die hinderlijk gedrag vertonen, zorg ervoor dat zij geen overlast meer veroorzaken maar laat de goeden niet onder de slechten lijden!"

Sociale controle

Een andere Poolse dame van 65 jaar, en ook al decennia woonachtig in Bodegraven, is het er niet mee eens. "De mentaliteit van de Polen is veranderd de laatste jaren. De jongere Polen drinken te veel en hebben geen manieren. Als ze geconcentreerd worden op één locatie op een bedrijventerrein komt er zeker rottigheid van, niet doen!" Ze pleit voor betere spreiding, zodat ook de (woon)omgeving voor sociale controle kan zorgen.

Goedkoopste huisvesting

Daarnaast hebben wij aangebeld bij panden waarvan bekend is dat er veel Polen samen onder één dak leven. Helaas blijkt de taal vaak een groot probleem te zijn; een gesprek is dan onmogelijk. Een Poolse moeder wilde wel spreken en haalde er een huisgenoot bij die redelijk Engels spreekt. De dame in kwestie woont samen met haar man en zoon in een verwaarloosd pand. Toch mopperen ze niet. Ze willen graag zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld verdienen om daarna weer terug naar Polen te kunnen. Hoe goedkoper de huisvesting, hoe sneller ze weer terug naar huis kunnen. De plannen voor de bouw van de 'Polenhotels' en de commotie die dit heeft veroorzaakt, zijn volledig aan hen voorbij gegaan.

Na wat uitleg werd duidelijk gemaakt dat ze absoluut geen interesse hebben in deze vorm van huisvesting.

Tekst: Edith Op de Woerd en Paul Engels

Meer berichten