Afbeelding
Foto: Marlien van Leeuwen

Fysiotherapeut Jan Frits van Det geeft stokje door

Algemeen

Reeuwijk - Na de HBS volgde hij de sportacademie. Tijdens de lessen anatomie en fysiologie werd zijn interesse gewekt voor het vak fysiotherapie wat op diezelfde academie werd gegeven. November 1973 startte de praktijk aan de Watermunt. Inmiddels, 45 jaar verder, vindt zijn echtgenote Karin, die al die jaren de administratie verzorgde, het welletjes. Na een half jaar halve dagen te hebben gewerkt, stopt fysiotherapeut Jan Frits dan nu echt. Per januari 2019 neemt Soizic Maartense, die al 25 jaar in de praktijk werkzaam is, het stokje over. Samen met twee andere fysiotherapeuten zal zij de praktijk voortzetten.

Jan Frits van Det: "Na mijn afstuderen was ik twee dagen per week werkzaam als sportleraar. De andere dagen gebruikte ik om de praktijk op te bouwen. De dubbele garage van onze woning aan de Watermunt hadden we verbouwd tot behandelkamer. De patiënten kwamen via onze voordeur binnen. Fysiotherapie was nog geen algemeen goed in die tijd. Zo was er één fysiotherapeut in het (toenmalige) Jozefziekenhuis in Gouda die ik moest vervangen als hij een weekend vrij wilde. Dan behandelde ik onder andere de baby'tjes van de afdeling neonatologie om de luchtwegen vrij te krijgen. Het vak was nog in opkomst."

Seksboerderij

De praktijk aan de Watermunt was na negen jaar uit zijn jasje gegroeid. "Ons oog viel op de boerderij hier aan de Nieuwdorperweg. Ik heb de wethouder gevraagd of de stal omgebouwd mocht worden tot behandelkamers. Dat mocht volgens de wethouder, als het niet zoiets als een seksboerderij werd. De fysiotherapie stond duidelijk nog in de kinderschoenen."

Bij de voordeur hangen diverse naambordjes waarop te lezen is welke behandelingen er allemaal worden gegeven. Jan Frits van Det is gedreven in dat wat hij doet. Zo heeft hij diverse opleidingen gevolgd waardoor hij als therapeut een breder scala van behandelingen kon inzetten. Manueel therapeut, acupunctuur en sportfysiotherapeut. En daarmee komen we op nog een taak die Jan Frits verschillende jaren heeft uitgevoerd. Jan Frits: "Noords skiën is een discipline van wintersport waar het om langlaufen en schansspringen gaat. Maar ook de biatlon waar de deelnemers langlaufen en schieten. Als fysiotherapeut ging ik met de sporters mee naar landen als Finland, Canada, de Alpenlanden en Wit-Rusland. Eén van degenen die ik begeleidde was de Reeuwijker Erik van Leeuwen. Via een sportieve Reeuwijkse familie, de familie Van de Bunt, ben ik bij deze club gekomen.

Niet stilzitten

Hij is duidelijk geen stilzitter; Jan Frits van Det is overdag en in de avonduren aan de slag. Was het niet in de behandelkamer, dan wel in en om hun boerderij. Een koppel ganzen, eenden, 70 kippen en één geit. "De hoeveelheid kippen," vertelt Jan Frits, "is uit de hand gelopen. Ze leggen ergens hun eieren, zodat je deze niet ziet en dan ineens lopen ze met een stuk of tien kuikens rond." Ook op sportief gebied is hij zeer actief. 's Zomers stapt hij iedere zondag op de racefiets en 's winters trekt hij de schaatsen aan. Samen met zijn echtgenote gaat hij rond de kerst de witte pistes van Italië af. Wat Jan Frits betreft is er nog genoeg te doen en stilzitten is niet aan de orde.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën