Afbeelding

Officiële openingshandeling van sfeervol woonwijkje Oude Tol

Algemeen

Reeuwijk - Twee wooneilandjes aan een gemeenschappelijke binnenplaats die de sfeer van een gezellig woonhofje uitstralen. Het groene plantsoentje nodigt uit om er te gaan zitten of, zoals Floris en Luka demonstreren, er te scheuren met je skelter. Wethouder Dirk-Jan Knol verrichtte de officiële openingshandeling van de nieuwbouw aan de Schaarweide en Greidweide door een magnolia in het plantsoentje te plaatsen. In de feestelijk versierde partytent was het daarna een gezellig samenzijn van bewoners, buren en diegenen die dit project in de Oude Tol hebben gerealiseerd. Compleet met Oudhollandse snert en winterse glühwein.

Het gezelschap van planontwikkelaars, architecten, stedenbouwkundigen, bouw- en infra-aannemers stapte afgelopen vrijdagmiddag in de boot vanaf 't Wapen van Reeuwijk. Niet zonder reden, onder het varen kregen ze uitleg van John van Gemeren over het nut van 'Natuurinclusief Bouwen', wetgeving die bepaalt dat bij nieuwbouwprojecten rekening moet worden gehouden met beschermde diersoorten. Er broedt in Reeuwijk-Brug een bijzondere vleermuizenkolonie: de Meervleermuis. Deze Meervleermuizen vangen - scherend over het water met zo'n 50 à 60 km per uur - muggen en nachtvlinders. Juist de Breevaart is één van de vaste routes die de vleermuizen gebruiken voor hun nachtelijk foerageren. De beschermende rietkragen zijn daarbij belangrijk.

Inkijk beperkt

Van Gemeren: "Bij eerdere bebouwing aan de rand van de Breevaart zijn de rietkragen wel meegenomen in de regelgeving, maar toch niet voldoende beschermd. Bewoners waren niet gehouden de rietkragen te onderhouden, waardoor er veel zijn weggehaald. De gemeente heeft hiervan geleerd. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de collectieve bewustwording van het nut van een grote biodiversiteit ook gestegen. Mede de reden dat de (op dit moment gesnoeide) rietkragen een prominente plek kregen in de bouwplannen. Bijkomend voordeel van de rieteilandjes: ze beperken de inkijk."

Lange weg

Vanaf het moment dat de grond was aangekocht tot het uiteindelijke resultaat is er een lange weg afgelegd, mede omdat de economische crisis die in 2008 begon, roet in het eten gooide. Verschillende partijen die betrokken waren bij het project gingen failliet en andere trokken zich terug. Een aantal jaren later trok de economie zo snel aan, dat er een schrijnend tekort was aan mankracht en materiaal voor bouwprojecten. Alle betrokken partijen hebben daar hinder van ondervonden. Maar het uiteindelijke resultaat mag er zijn: een fraaie, waterrijke woonwijk met comfortabele, energiezuinige woningen.

Betekenis straatnamen

Wat altijd leuk om te weten is, is de betekenis van de straatnamen, in dit geval Schaarweide en Greidweide. Een schaarweide is Oudhollands voor een plaats waar je als mens of dier samenkomt. Het Friese greidweid is een weide waar iets groeit. Ongetwijfeld zal er volop woonplezier groeien op deze wooneilandjes van De Oude Tol. In de toekomst zullen er nog drie van deze eilanden volgen. In totaal verrijzen daar nog 20 rijtjeswoningen en 36 vrijstaande woningen, waaronder een aantal 'drijf-in woningen'. Een half-vrijstaande woning waar de boot min of meer onder de woning kan drijven. Deze voor senioren bedoelde woningen krijgen een inpandige lift en een mooi balkon op het zuiden.

www.thuisinoudetol.nl

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

De offiële openingshandeling door wethouder Knol
!