Logo kobr.nl
Foto:

Alom tevredenheid na twee jaar Huizen van Alles

Bodegraven-Reeuwijk - In alle dorpen van onze gemeente is het Huis van Alles alweer een paar jaar actief. Tijd voor een terugblik met de mensen die midden in dit initiatief staan. Met als algemene conclusie dat het positivisme overheerst, hoewel zaken als voldoende vrijwilligers en belangstelling voor de georganiseerde activiteiten wel aandacht verdienen.

Een delegatie van alle programmaraden van de Huizen van Alles kwam vorige week samen met projectleider Miriam van Veen en enkele medewerkers van SAM om met elkaar de activiteiten van de afgelopen twee jaar te evalueren. Sociaal Makelaar Bas Immerzeel leidde de vergadering. Voorafgaand aan de vergadering werd in een gemoedelijke sfeer een Syrische maaltijd genuttigd. Deze werd door de in Bodegraven wonende Syriër Mohammed Kanan Almalham in de keuken van het Huis van Alles in Bodegraven bereid.

Bekendheid groeit
De leden van de programmaraden zijn in het algemeen erg positief. Er zijn veel verschillende activiteiten, mooie initiatieven van bewoners en de bekendheid onder de inwoners wordt steeds groter. Voor alle Huizen is juist de bekendheid wel een kwestie die meer aandacht vraagt. Vaak ziet men telkens dezelfde gezichten terug. Promotie en mond-tot-mond-reclame zijn van het grootste belang om ook nieuwe inwoners te mogen verwelkomen. Bovendien is er hier en daar een tekort aan vrijwilligers. Maar de positiviteit overheerst bij allemaal. De Huizen van Alles zijn niet meer weg te denken uit onze gemeente, zo valt meermaals in het overleg te horen.

Driebruggen
Dineke de Gier is pas sinds vier weken lid van de programmaraad. Ze zijn in Driebruggen erg trots op het aanbod van activiteiten. Klein probleem is het gebrek aan bekendheid. Dineke: "Ons Huis van Alles moet meer bekendheid krijgen."

Waarder
Nel Gerritsen neemt namens Waarder deel aan de vergadering. Nel is tevreden over de gang van zaken. In Waarder was de Huiskamer van Waarder al langer actief. Ze opereren beide onder hetzelfde dak. Er zijn voldoende activiteiten. Nel: "Het is alleen voor de inwoners weleens onduidelijk of het een activiteit van de Huiskamer of van het Huis van Alles betreft."

Bodegraven
Anneke Koster en Ineke Helmich zijn beiden lid van de programmaraad in Bodegraven. Ineke Helmich: "Langzaam maar zeker komt het Huis van Alles op gang in Bodegraven. Er moet wel iets gebeuren aan de uitstraling van het pand, het plein verdient een opknapbeurt en de verlichting is te koud, te kil." Maar beiden zijn goed te spreken over de variëteit aan activiteiten, van stijldansen tot budget-koken. Er is nog ruimte voor initiatieven van de bewoners. Ineke: "We omarmen alle ideeën."

Reeuwijk-Brug
Joke Roelofs geniet ronduit van het Huis van Alles in Reeuwijk-Brug. Ze hebben alles onder controle. De samenwerking met de bibliotheek is in alle opzichten goed te noemen. Er zijn voldoende activiteiten, iedereen heeft het er naar z'n zin: de gastvrouwen en gastheren én de bezoekers. Joke: "Een succesnummer is 'kids & koffie'. Er komen dan vaak wel zes nationaliteiten samen. Dat zijn niet alleen mensen afkomstig uit het Midden-Oosten of noordelijk Afrika, maar ook Australiërs en mensen uit de USA. Zo mooi hoe deze mensen met elkaar weten te communiceren."

Reeuwijk-Dorp
Heleen van der Meer is niet alleen lid van de programmaraad maar is ook beheerster van 'De Kaag', het dorpshuis in Reeuwijk-Dorp. Heleen is ook te spreken over het reilen en zeilen van het Huis van Alles. Heleen: "Er worden spelletjes gespeeld, er wordt gekaart, gebiljart, gegymd en ook hier zijn samen eten en het stijldansen een groot succes. Het 'breien en haken' initiatief is niet van de grond gekomen en ook yoga sprak de bewoners onvoldoende aan." Wat Heleen wel jammer vindt, is dat zij vaak dezelfde gezichten ziet.

Nieuwerbrug
Het Huis van Alles in Nieuwerbrug is ondergebracht in het Wierickehuis. Marianne Hogendoorn is blij met jeu de boules baan, waarvan veelvuldig gebruik wordt gemaakt, zelfs als het koud is. De 'crea-bea-ochtend' is ook populair, net als het maandelijks samen eten. Marianne zit wel verlegen om meer vrijwilligers.

De Huizen van Alles zijn echt van én voor de inwoners van onze gemeente. Dat is duidelijk na de reacties van de betrokkenen. Het initiatief van onder andere voormalig wethouder Martien Kromwijk is aangeslagen. Met ruimte voor inwoners, voor activiteiten en voor nieuwe ideeën.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Vrijwilligers welkom

De Huizen van Alles kunnen bij diverse activiteiten nog extra handen gebruiken. Heeft u een paar uur tijd over voor vrijwilligerswerk voor mede-inwoners, meld u dan aan via de website www.huisvanalles.nl/contact. Een voorbeeld van benodigde extra vrijwilligers geldt voor één van de twee kookgroepen in Reeuwijk-Dorp. Daar zijn twee kookgroepen actief in het Huis van Alles. Eén kookgroep kookt om de week, de andere op een aantal vastgestelde data verspreid door het jaar. De laatste groep is heel enthousiast, maar merkt dat ze handen tekort komen. Zozeer zelfs, dat stoppen wordt overwogen. Zonde, want juist de maaltijd in de avond voor de belangstellende Reeuwijkers is een mooie aanvulling op de warme maaltijd tussen de middag. De organiserende groep hoopt op reacties via de website of via Heleen van der Meer.

Meer berichten