Afbeelding

Bewust foutief gedrag veroorzaakt afvalproblemen met PMD zakken

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Met de regelmaat van de klok komen er bij de redactie klachten binnen over het vroegtijdig buiten hangen van de plastic zakken met PMD-afval. Soms hangen de zakken al aan de lantaarnpalen, terwijl de dag daarvoor het afval nog is opgehaald en er nog ruimte genoeg is in de ondergrondse containers in de nabijheid.

Volgens verantwoordelijk wethouder Kees Oskam speelt de problematiek niet overal in gelijke mate binnen de gemeente. "Als er één persoon is die er mee begint, volgen er snel meer, zo is de ervaring. Het is bewust foutief gedrag. Waarom het gebeurt, is niet altijd duidelijk, maar het kan zijn dat de mensen denken dat ze moeten betalen wanneer ze de zak in de speciale ondergrondse PMD-container werpen. Dat is niet het geval." De wethouder voegt eraan toe dat de BOA's wel af en toe controles uitoefenen, maar dat het juist in dit type afval lastig is om adresaanwijzingen te vinden.

Eén van de plaatsen waar het probleem al geruime tijd speelt, is rond winkelcentrum Miereakker in Reeuwijk-Brug. Aan de oostzijde van het complex zijn recent nog containers bijgeplaatst, maar daarmee lijkt het probleem niet opgelost. Bovendien zijn de aanwonenden boven de winkels bepaald niet content met de batterij van zes containers voor de deur, met daarbij een bovengrondse GFT container. Wethouder Oskam geeft ruiterlijk toe dat er niet met de bewoners is gesproken. "We hebben wel overleg gehad met de marktkooplieden en de winkeliersvereniging, maar niet met de bewoners van de appartementen. Met hen was afgelopen maandag een gesprek gepland, maar dat gesprek is niet doorgegaan omdat er een vertegenwoordiger/niet-bewoner bij was, van wie wij van tevoren hadden aangegeven dat wij daarmee niet in gesprek wilden gaan. Overigens blijf ik altijd bereid met de bewoners aan tafel te gaan, desgewenst bij hen thuis."

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën