Afbeelding

Diamanten huwelijk van Leo en Corrie van Leeuwen

Algemeen

Reeuwijk - Felicitaties van de commissaris van de Koning van Zuid-Holland én van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Het zullen ongetwijfeld geautomatiseerde felicitaties zijn, maar toch: het blijven dankbare felicitaties voor een bijzondere gebeurtenis als je liefst zestig jaar samen bent. Maandag 10 december 1958 traden Leo van Leeuwen en Corrie Bron in het huwelijk voor de wet in gemeente Gouda.

Bij de dansschool van Chris van den Heuvel in Gouda kwam Sinterklaas samen met een klein Pietje. Leo die zag wel wat in dat Pietje. Plagend pakte hij haar roe af en ging er daarna mee achter haar aan. Al dat gedoe van hem vond ze eigenlijk helemaal niet leuk. Corrie vond hem sowieso niet leuk. Maar goed, dat seizoen kwam de dansschool dames te kort en was Corrie gevraagd om nog een keer de beginnerscursus te volgen. Zo kwam ze in de groep van Leo terecht. Leo's vriend had een oogje op Corrie en om hem te plagen vroeg Leo haar mee naar de bioscoop. Ook had ze niet zoveel met die aanbidder: "Hij was zo jaloers en om hem te plagen ging ik met Leo mee. Leo had wel een hele mooie bos met blonde krullen." Van het één kwam het ander en zo was er toch een schuchter zoentje bij haar in de poort. Net voor tienen 's avonds. Want tien uur thuis was tien uur binnen!

Mariniers

Na anderhalf jaar verkering moest Leo opkomen voor zijn militaire dienst. Het liefst had hij bij de marine gewild, maar de krijgsmacht dacht daar anders over. Hij werd bij de mariniers ingedeeld. Hij volgde de opleiding in Doorn en werd daarna in Rotterdam (Van Ghentkazerne) gelegerd. Op de vrije zaterdagen verdiende hij wat geld bij. Zijn schoonvader had samen met diens broer een lastechnische handelsonderneming en in die werkplaats was altijd wel wat te doen.

Banketbakkersschool

Na de lagere school had Leo op de ULO de bakkersopleiding gevolgd. Hij wilde kok worden op de grote vaart. Maar het liep anders. Het zaterdagbaantje werd zijn vaste werkplek en dat maar liefst 39 jaar lang. Hij heeft de groei meegemaakt en de verhuizing naar de Goudse Poort (die toen net nieuw gebouwd werd). Corrie: "Mijn vader was zo blij met hem; nooit een onvertogen woord over Leo." Van de werkplaats klom Leo op tot magazijnchef en de laatste jaren bracht hij op kantoor door. Op zijn zetigste is hij gestopt met werken, de tijd dat goede VUT-regelingen nog bestonden.

Belastingvoordeel

Leo: "In Haastrecht had je De Kleine Betuwe, een speeltuin voor kinderen. Daarachter in de boomgaard stond een klein houten huisje. Daar wilden wij wel graag intrekken. De verkering van de eigenaar was uitgegaan, dus dat was een mooie kans voor ons. We zijn in december getrouwd, omdat we gehoord hadden dat dit belastingvoordeel opleverde. Wisten wij veel dat je dat zelf moest aanvragen! Het voorjaar erna zijn we voor de kerk getrouwd. In de Kleiwegkerk in Gouda. Joke, het jongste zusje van Corrie, was ons bruidsmeisje. De trouwjurk die Corrie droeg, had zij zelf genaaid. En dat binnen één week! Ze had dan ook de modevakschool doorlopen.''

Hout, triplex en behang

's Winters kon de potkachel het houten huisje niet warm houden. ''Dag en nacht hadden we een petroleum stelletje, dat brandde op het toilet, zo konden de leidingen niet bevriezen. We stookten met butagas, wat bevroor als het onder nul kwam. Dus gingen we over op propaan, dat die eigenschap niet had. De houten planken waar het huisje van opgetrokken was, waren binnen afgezet met triplex platen en daar zat het behang op. Niets geen isolatie. Mirna, onze oudste dochter, is er geboren."

Kermis

Daarna kregen ze een huis in de De Jongstraat in Reeuwijk-Dorp toegewezen. Leo had altijd op de Wethouder Venteweg gewoond, wat toen nog onder Reeuwijk viel, vandaar de toewijzing. "Hier werd onze José geboren. Weilanden zover je kon kijken. Corrie: "Ik weet nog dat Van Meurs een koe wilde vangen, maar die koe maakte het hem niet makkelijk. Het bleef een kat-en-muisspel, waar wij buurvrouwen zo om moesten lachen. De zweef- en draaimolen stonden ook in het weiland. Samen met een schiettent was dat toen 'de kermis'. In die tijd hadden wij tv en kwamen de kermisklanten bij ons naar belangrijke voetbalwedstrijden kijken."

Feest

Afgelopen zondag zijn Leo en Corrie samen met hun dochters, echtgenoten, kleinkinderen en achterkleinkind gezellig gaan eten. Afgelopen maandag kwam burgemeester Van der Kamp hen feliciteren met een mooie bos bloemen namens de gemeente. En het geheim…? "Tja, we zijn het vaak eens met elkaar, maar niet altijd hoor. Het 'dendert' hier uiteraard ook wel eens." Om te vervolgen: "Twee gezonde dochters, klein- en achterkleinkind. Wat willen we nog meer?"

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën