Afbeelding

Kerst brengt vrienden

Algemeen

Bodegraven - Afgelopen vrijdagavond stonden achttien kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud in de theaterzaal van het Evertshuis. Zij toonden met enthousiasme aan het publiek de kerstmusical 'Kerst brengt vrienden'.

Na acht weken oefenen was de première van hun musical een feit. Kinderen van diverse basisscholen die zich voor de musicalklas - onderdeel van het Bravo! project - hadden opgegeven, gingen onder leiding van Saskia van den Akker van Studio Forza wekelijks anderhalf uur met elkaar repeteren. Saskia: ''Wij geven geen theaterlessen, maar starten in de musicalklas gelijk met een musical. Iedereen krijgt een rol en de kinderen krijgen tips, uitleg en oefeningen om het spel zo goed mogelijk neer te zetten. Naast toneelspel studeren we liedjes in en een danschoreografie mag natuurlijk niet ontbreken in een musical. Wij werken altijd naar een uitvoering toe en doen dit zo'n twee à drie keer per seizoen met steeds een wisselend thema.''

Thema Kerst

De musical 'Kerst brengt vrienden' begint in het klaslokaal, de laatste dag voor de kerstvakantie. De juf heeft hulp nodig. Haar moeder is directeur van een verzorgingstehuis en door een griepgolf is er te weinig personeel. Ze vraagt wie van haar leerlingen vrijwilligerswerk wil doen. Dat wil een aantal wel. Zo ook klasgenoot Annika. Annika is wat 'anders' en wordt daarom gepest. Als de kinderen in kerstvakantie in het verzorgingstehuis aan de slag gaan, leren de klasgenoten niet alleen de bewoners, maar ook elkaar beter kennen. Niet alleen Annika, maar iedereen is anders en daarom hoor je er nog wel bij!

De grappige opa Janssen, gespeeld door David, zorgde voor veel gelach in de zaal. Na een uur werd de musical afgesloten met een scène van het gezamenlijke kerstdiner en werd het applaus uit de zaal door de kinderen in ontvangst genomen.

Podiumangst overwinnen

De leerlingen die hebben meegespeeld, zijn enthousiast over het optreden. Jorine: ''Het was heel erg leuk om in de musicalklas te zitten. Ik vond het toneelspelen het leukste en moest wel een beetje mijn podiumangst overwinnen, maar dat is goed gelukt.'' Sam: ''Sommige rollen hadden heel veel tekst, dat doe je niet zomaar. We hebben ook thuis geoefend om de teksten goed te leren.'' Emily: ''Het oefenen was altijd heel erg gezellig. Kinderen van verschillende leeftijden en scholen deden mee aan dit project. Zo leerden wij ook elkaar kennen.''

De volgende musicalklas start aankomende februari en heet 'De Koning te rijk'. Daarin gaan de deelnemers reizen door de tijd.

Tekst en beeld: Melanie Kastelein

Afbeelding

Advertentie

Categorieën