Afbeelding
Foto: Marijke Groot

Plusleven maakt van huizen mini-energiecentrales Gigantische hinkstapsprong in energiezuinig wonen

Algemeen

Bodegraven - De woningbouwrevolutie begint in onze gemeente; in het hoofdkantoor van Plusleven aan de Marktstraat 7 in Bodegraven. Waar telkens kleine 'evolutiestappen' richting energiezuinige woningen worden gezet, wordt 2019 het jaar waarin een nieuw bouwconcept al die ontwikkelingen links en rechts inhaalt. "Dit jaar worden de eerste Plus-Op-de-Meter (POM) woningen opgeleverd. Reguliere eengezinswoningen die tot 10.000 kWh energie per jaar opleveren, waarmee de gebruikers voor zichzelf meer dan genoeg energie hebben en bijvoorbeeld ook bestaande woningen in de wijk, nabijgelegen school en verpleeghuis kunnen laten profiteren. Stroom te over namelijk. Het zijn bovenal comfortabele woningen met een gezond binnenklimaat," benadrukt Bodegraver Peter van den Dool van Plusleven.

Meerwaarde leveren zonder meerkosten. Dat staat voorop bij Peter van den Dool en Ralph Segers, managing partners van Plusleven. Eerlijk is eerlijk, de energiewoningen zijn een idee van het initiatief 4YEF, maar de uitvoering van het woningbouwconcept is ondergebracht bij Plusleven in Bodegraven, dat onlangs de tweede verdieping van het kantoorpand aan de Marktstraat tot hoofdkantoor heeft omgebouwd. Peter van den Dool: "Wij zorgen dat de verschillende onderdelen van de industriële partners tot één geheel worden gesmeed en we wekken via ons netwerk in de bouw- en vastgoedsector de interesse op bij ontwikkelaars, corporaties en bouwers. Dat lukt heel goed, want behalve de eerste 33 woningen die als 'proof of concept' in het voorjaar in Voorhout in gebruik worden genomen, zijn wij al bezig met een tweede woningbouwproject van 41 woningen voor Bouwbedrijf Van der Hulst uit Lisse dat dit jaar van start gaat. Tevens zijn er concrete plannen voor honderden woningen voor diverse partijen. Kortom, 2019 gaat als bijzonder jaar bij ons de boeken in, dat is nu al zeker."

Raam even lekker open

Het voert te ver om de hele techniek van de woning te beschrijven, maar het draait om een combinatie van een optimaal geïsoleerd dak waarin over de hele oppervlakte zonnepanelen zijn geïntegreerd, een thuisaccu om altijd stroom in huis te hebben, een speciale betonvloer die voor warmte en koeling zorgt, slimme, zuinige installaties en een modern regelsysteem voor een stabiel binnenklimaat. Van den Dool: "We zijn nu in Nederland zogeheten lucht- en kierdichte woningen aan het bouwen, afgestemd op luchtverversing via technische installatiesystemen, maar die vragen juist energie. Terwijl de natuur zorgt voor zon als energie en voor frisse lucht. Bij onze woningen is voor een groot deel sprake van ventilatie met frisse lucht via zelfregulerende dakramen. En er mag bovendien best een raam extra open in de winter, er is energie genoeg om de woning warm te houden."

Het kan anders

Voor Ralph Segers is het belangrijk om vanaf nu woningen te bouwen die écht bijdragen aan de doelstelling om in 2030 de helft minder CO2 te gebruiken en in 2050 een energieneutraal Nederland te hebben. "Dat gaat niet met het tempo van kleine stapjes met Nul-Op-de-Meter woningen en Bijna Energie Neutraal Gebouwde woningen, de zogeheten BENG-eisen die volgend jaar van kracht worden voor nieuwbouwwoningen. Wij denken dat het anders moet en geloven dat het anders kan. Die eerste 33 Plusleven woningen in Voorhout bewijzen dat." Ze tonen tevens aan dat wanneer je woningen écht duurzaam en comfortabel wilt bouwen, je geen kleine stappen in energiezuinigheid maar vandaag de dag een gigantische hinkstapsprong nodig hebt. En die reuzesprong is nu genomen.

Energie delen

Peter van den Dool: "Wij geloven in dit concept van duurzaamheid, comfort en energie delen. Want er zit een grote sociale component in dit verhaal. Als we straks een hoeveelheid mini-energiecentrales in de wijk hebben, kun je daar op een eerlijke manier mee omgaan door energie te delen. Een Plusleven woning vergt een extra investering bij de bouw, maar de energierekening is nu al bijna nul. Zo verdien je die extra investering terug en je laadt ook nog eens je auto gratis op, én die van je buren in de wijk."

Voor vele doelgroepen

Het woningconcept is dusdanig veelbelovend, dat Plusleven dit jaar met een aantal varianten start. Peter van den Dool: "De woonwagencultuur behoort sinds vorig jaar tot ons Immaterieel Cultureel Erfgoed. Wij kunnen met ons industrieel bouwconcept Woonwagen 2.0 moderne chalets bouwen met 0 euro energielast en een hoog wooncomfort. Woonwagen 2.0 is in nauw overleg met woonwagenbewoners tot stand gekomen en heeft geen energierekening van 300 à 400 euro waar nu vaak sprake van is. Ditzelfde chaletconcept gaan we ook inzetten voor parken waar mensen rustig kunnen wonen, gekoppeld aan een zorgaanbod. In het oosten van het land starten we dit jaar met de voorbereidingen van het eerste park."

Dezelfde manier van industrieel bouwen wil Plusleven inzetten voor de huisvesting van arbeidsmigranten. "Bodegraven-Reeuwijk mag rekenen op een plan van onze kant voor een hoogwaardige manier van huisvesten, met een slimme bundeling van een overzichtelijk aantal units. En tot slot: het grootste aantal woningen in Nederland zijn bestaande woningen die een upgrading voor hun energieverbruik nodig hebben. Dan kun je aan de slag met een geïsoleerd dak, wij bieden onze geïsoleerde zonnedaken hiervoor aan. We zijn al in gesprek met verschillende woningcorporaties die hier mee aan de slag willen. En dan gaat het hard. Dan komt die CO2-ambitie van Nederland daadwerkelijk dichterbij. Te beginnen in Bodegraven-Reeuwijk."

Tekst: Paul Engels

Beeld: Marijke Groot

Advertentie

Categorieën