Bram Smeele (links) en Eric van Scherpenzeel
Bram Smeele (links) en Eric van Scherpenzeel Foto: Stefanie Peters

Het verhaal van de legendarische zangeres Janis Joplin

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Het begon per toeval. In het najaar van 2018 ontmoetten Bram Smeele en Eric van Scherpenzeel elkaar tijdens het uitlaten van de hond in de Reeuwijkse Hout. Ze raakten aan de praat en bleken beiden muziekliefhebber te zijn. Bram liet een filmpje zien van de eerste try-out van 'A night with Janis' die hij had gemaakt. Dat filmpje was het begin van de samenwerking om de voorstelling verder te ontwikkelen en in andere theaters op de planken te krijgen. Dat is gelukt. Op 8 en 10 februari is de voorstelling te zien in het Evertshuis en in Zalencentrum De Brug. Eric: "Het publiek wordt meegenomen naar de sfeer van Woodstock en krijgt goeie muziek te horen. Het is een stukje cultureel erfgoed dat we met deze voorstelling laten zien. Popgeschiedenis."

'A Night with Janis' draait om de dagboekverhalen van Janis. Verhalen die zij aan haar zus schreef. Het zijn verhalen die perioden uit haar leven kenmerken, overgoten met muziek die bij die periode hoort. Bram: "Wat we gaan doen in het theater is hybride. Het is een theatershow, maar geen verkleedpartij of revival. Maar mensen krijgen een kijkje in het leven van de echte Janis."

Betrokken

Aan de voorstellingen werken verschillende muzikanten mee. Bram: "Ik heb alle muzikanten zelf gecast. Ik heb ze een partituur gestuurd om te weten te komen of ze dat konden lezen. Daarna moest iedereen voorspelen. Solo. En ik heb ze geïnterviewd over hoe ze de voorstelling voor zich zagen." Op dit moment wordt aan het project geschaafd en geschuurd om alle puntjes op de 'i' te zetten. Eric: "Er staat een groep jonge muzikanten op het podium die heel erg betrokken is bij de voorstelling. Het zijn allemaal professionals die hun geld verdienen met het instrument dat ze bespelen."

Gewoon regelen

Die betrokkenheid kenmerkt ook de inzet van 'projectleider' Bram. Met 25 jaar ervaring binnen de muziekwereld is hij geen groentje meer te noemen. Op zijn dertigste begonnen met zijn opleiding drummen op het conservatorium in Zwolle om daarna nog een aantal semesters in New York te studeren. Naast freelance drummer, heeft hij ook een boekingskantoor voor artiesten en bands. Vanaf september 2017 is hij bezig om 'A Night with Janis' vorm te geven. Een project waar zijn technicus Robbie de voorzet voor heeft gegeven. Want 'Janis' was zijn antwoord op de vraag van Bram 'wat hij (Robbie) nog zou willen doen op het podium'. En dus ging Bram aan de slag om dat te regelen. Dat regelen heeft hij geleerd in New York. Bram: "In New York heb ik geleerd dat je risico's moet nemen en om jezelf als bedrijf te zien. En dat je dingen dus gewoon moet gaan doen." Dat betekent voor hem naast repeteren ook veel regelwerk. Voor dat regelwerk kwam hij op het juiste moment met Eric in contact. Eric heeft net zijn bedrijf verkocht en daardoor tijd over. Hij heeft daarnaast de nodige zakelijke ervaring. Dus ging Eric, met informatie over de voorstelling onder de arm, langs bij het Evertshuis en Zalencentrum De Brug. Met een positief resultaat, want vrijdag 8 en zondag 10 februari staat Janis op de planken.

Groter plan

Na deze twee voorstellingen willen Bram en Erik meer voorstellingen opvoeren. Eric: "Er ligt een groter plan. Als de voorstellingen in Bodegraven en Reeuwijk goed lukken en potentie hebben, dan zie ik voor me dat dit een grote show kan worden die we langer kunnen spelen in Nederland. En de aandacht voor de voorstelling groeit, want we zijn inmiddels geboekt voor het 'Tower Festival'."

Meer informatie en kaartverkoop gaat via de website www.anightwithjanis.nl of kijk op de Facebookpagina A Night With Janis.

Tekst: Stefanie Peters
Beeld: Stefanie Peters en Paul Engels

Coverband Janis Joplin

Advertentie

Categorieën