Logo kobr.nl
Foto:

Wethouder Nieuwenhuizen mag in Oudewater gaan wonen

Bodegraven-Reeuwijk - Wethouder Inge Nieuwenhuizen mag van de gemeenteraad in Oudewater gaan wonen. Zij kreeg van de meerderheid van de raad toestemming om zich buiten onze gemeente te vestigen. De voorstemmende fracties VVD, CDA, SGP, CU, GroenLinks en D66 zijn ervan overtuigd dat haar werk als wethouder daar niet onder leidt en dat zij nog steeds zeer betrokken bij Bodegraven-Reeuwijk zal zijn. De tegenstemmers Burgerbelangen en PvdA vinden dat een wethouder vanwege het contact en aanpreekbaarheid beter in de thuisgemeente kan wonen.

Een wethouder moet in principe in de eigen gemeente wonen, maar de gemeenteraad mag daarop een uitzondering maken. Bovendien ligt er bij de Eerste Kamer een wetsvoorstel om die verplichting om in de thuisgemeente te wonen af te schaffen, omdat kwaliteit boven de wooneis moet gaan. Die lijn geldt ook voor Mathijs Kortleven (ChristenUnie): "Wij hechten meer waarde aan een betrokken wethouder dan aan de plaats waar hij of zij woont." Reinier Doeschot (GroenLinks) hoop zelfs dat de woonplaats net buiten Bodegraven-Reeuwijk, in een andere provincie, een extra dimensie aan het wethouderschap geeft. Haar eigen fractie van de VVD wees erop dat Inge Nieuwenhuizen vroeger ook al in Bodegraven heeft gewoond en in haar werk voor inwoners en bedrijven altijd aanspreekbaar is gebleken.

De hoofdrolspeelster zei zelf over het verzoek om in Oudewater te mogen wonen: "Ik huur een woning in Bodegraven, maar daar moet ik uit. Ik heb de afgelopen maanden gezocht naar een passende woonruimte in Bodegraven-Reeuwijk, maar heb die niet kunnen vinden. Daarop heb ik de zoekstraal met 5 kilometer verruimd en zo ben ik in Oudewater terechtgekomen. Ik kan daar voor bepaalde tijd woonruimte huren." Op de vraag van Remco Tijssen (Burgerbelangen) of dit tijdelijk is en zij blijft zoeken naar een woning in Bodegraven-Reeuwijk, antwoordde zij dat zij voorlopig nu rust heeft op het huizenzoekfront en zich volledig op haar werk als wethouder voor de mooie gemeente Bodegraven-Reeuwijk wil richten.

Tekst: Paul Engels

Meer berichten