Logo kobr.nl

Historische Kring neemt afscheid van Louis Bianchi

Louis Bianchi
Louis Bianchi (Foto: )

Bodegraven - Op de dag dat Stichting Historische Kring Bodegraven (SHKB) 15 jaar bestaat, heeft Louis Bianchi afscheid genomen als bestuurslid. Bijna van meet af aan is Bianchi donateur en bestuurslid geweest en in die periode heeft hij veel voor de stichting betekend. Hij heeft ruim 40.000 ansichtkaarten van Bodegraven en omgeving onder ogen gehad. De 83-jarige Bianchi heeft deze allemaal gedigitaliseerd en voorzien van een zogenaamde koptekst. Vanwege de achteruitgang van zijn ogen moet hij nu noodgedwongen stoppen met deze activiteiten.

Tijdens de fotopresentatie op donderdag 28 februari in 't Anker in Bodegraven met als onderwerp 'Rijngezichten', werd door Jan Stolwijk, het nieuwe bestuurslid van SHKB, officieel afscheid genomen van Louis Bianchi. Stolwijk: "We zijn Louis erg dankbaar voor al het werk dat hij de afgelopen 15 jaar voor de Stichting heeft verricht." Alle gedigitaliseerde foto's heeft Bianchi geschonken aan de SHKB. Stolwijk vertelde verder in zijn speech dat de Stichting de afgelopen 15 jaar maar liefst 9 boeken heeft gepubliceerd, 31 nieuwsbrieven heeft verspreid en vele fotopresentaties heeft verzorgd. Hij roemde Louis Bianchi en de bestuursleden en noemde ze 'bezige bijtjes''. Bianchi kreeg voor zijn werk een luid applaus van de circa honderd aanwezigen.

Ansichtkaarten

Louis Bianchi is geboren in Rotterdam, maar is op 5-jarige leeftijd noodgedwongen naar Bodegraven verhuisd. "Mijn ouders moesten vluchten voor het tweede bombardement op Rotterdam in 1941." Zijn verzamelwoede van ansichtkaarten van Bodegraven en de Meije is langzamerhand gegroeid. Bianchi: "Toen ik 48 jaar oud was deed ik bij een mevrouw een klusje en in plaats van betaald te worden, kreeg ik van haar een ansichtkaart van Bodegraven. Dat vond ik zo leuk dat ik meteen naar Karssen ben gegaan en daar gevraagd heb naar oude ansichtkaarten. Die hadden ze wel. Ik kon ze kopen voor 75 guldencent per stuk en binnen de kortste keren had ik zo'n 40 oude ansichtkaarten van Bodegraven." Dat is de start van zijn 'verzamelwoede' geweest. In de afgelopen 35 jaar heeft het verzamelen, restaureren en presenteren van zijn verzameling, naar zijn eigen schatting, hem tussen de 9.000 en 10.000 uur gekost. Alle originele kaarten zijn in zijn privébezit. Het zijn ongeveer 1.650 verschillende kaarten van Bodegraven (inclusief de Meije) en 200 van Zwammerdam.

Bianchi vindt het jammer te moeten stoppen met zijn activiteiten voor de Stichting Historische Kring Bodegraven. Natuurlijk blijft hij wel donateur en blijft hij de stichting een warm hart toedragen.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Meer berichten