Afbeelding
Foto: Milan Goldbach Photography

'No guts, no glory'

Algemeen

Reeuwijk - Het televisieprogramma Dreamschool is sinds 20 februari te zien op NPO3. De Reeuwijkse Ronilla Snellen is één van de docenten. Ronilla is de oprichter van FutureNL, een stichting die kinderen digitale vaardigheden leert. Met haar deelname wil zij de magie van de technologie overbrengen op de leerlingen van Dreamschool. Aan dit programma meedoen, was voor Ronilla een nieuwe ervaring, buiten haar comfortzone. Maar ze heeft het wel gedaan. "Ik zeg elke dag tegen mijn twee dochters: 'doe iedere dag iets wat je eng vindt.' Meedoen aan dit programma vond ik doodeng. Maar 'no guts, no glory'. Als ze me vragen voor een volgende Dreamschool, zou ik het zo weer doen."

De leerlingen van Dreamschool zijn drop-outs. Jongeren die op de één of andere manier op een zijpad zijn geraakt. Niet meer naar school gaan, in de prostitutie zijn gerold of door dingen die ze hebben meegemaakt compleet van het padje zijn geraakt. Ronilla was vroeger zelf ook niet zo'n lieverdje. "Ik ben eerst blijven zitten en later gezakt voor het VWO. En door omstandigheden ben ik vroeg op mijzelf gaan wonen. Ik vulde toen vakken bij de COOP. Op een gegeven moment dacht ik 'dit is het niet'. En toen ben ik weer naar school gegaan. Dat je je kansen moet pakken, is iets wat deze doelgroep niet snel doet. Maar hoe stimuleer je dat bij zo'n groep? Ik heb wel vooraf de biografieën van de leerlingen gelezen. Het was indrukwekkend om te lezen hoeveel er is misgelopen in hun levens. Dat creëerde een enorm gevoel van compassie bij mij."

Andere koek

Met haar stichting FutureNL richt zij zich op basisschoolleerlingen en sinds kort ook leerlingen van het voortgezet onderwijs. De doelgroep van Dreamschool was andere koek. Ronilla: "Dan ga je je afvragen: 'welk niveau heeft deze doelgroep, wat voor lesprogramma moet ik gebruiken'. En ik heb wel voor een klas gestaan, maar altijd met een docent erbij. Ik stond nu in mijn uppie voor de groep. Maar die uitspraak van Pipi Langkous (ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan), die is leidend voor mij." In eerste instantie zou Ronilla één les geven, uiteindelijk werden het er drie, waarvan één stagedag. "Het was ook veel acteerwerk. Ik moest komen aanlopen alsof ik er net was, de biografieën van de leerlingen lezen die aan de muur van de school hingen en wat quotes geven. Toen bleek dat het geluid helemaal niet aangesloten was, moest ik het opnieuw doen."

Tussen BN'ers

Maar hoe is Ronilla bij dit programma terechtgekomen? "Daar was ik zelf ook wel verbaasd over. Ik kende het programma niet. We hadden net (zomer 2018) een lesprogramma met de Albert Heijn afgerond en toen hebben mensen mijn naam genoemd bij de productieleiding van het programma. Pas toen ik mijn biografie op tafel zag liggen tijdens de afspraak met de productieleiding, had ik door dat ze mij als docent wilden hebben. Op zich pas ik niet tussen dat lijstje van de bekende Nederlanders die aan dit programma meededen, maar in de toekomst wil ik mij wel op deze doelgroep richten met mijn stichting."

Doel bereikt?

Met haar deelname wilde zij de jongeren inspireren en handvatten voor hun toekomstperspectief meegeven. Maar ze heeft zelf ook veel geleerd van haar deelname als docent aan Dreamschool. "Ik vond het heel waardevol om met deze jongeren te werken. Ze zijn heel authentiek en daar houd ik van. En ik hoop dat ze de magie en kansen van technologie hebben meegekregen. Ik heb in elk geval ook geleerd dat je niet teveel moet meeleven met de jongeren, maar juist meer moet proberen om ze te empoweren, om ze sterker en weerbaarder te maken."

Op maandag 25 maart is de eerste aflevering met Ronilla te zien. "Voor meer inspiratie is lesmateriaal voor kinderen te vinden op: code.org. Scholen kunnen gratis workshops en lesmateriaal vinden via de website van mijn stichting. En volwassen kunnen via https://app.ai-cursus.nl/home de gratis cursus kunstmatige intelligentie doen.''

www.futurenl.org en www.npo3.nl/dream-school

Tekst: Stefanie PetersBeeld: Milan Goldbach Photography

Dreamschool

Bij het programma Dreamschool draait het om leerlingen in de leeftijd van 16 tot 23 jaar die zijn vastgelopen in hun leven. Ze volgen geen opleiding meer, wonen niet meer thuis en hebben de nodige problemen veroorzaakt of vervelende situaties meegemaakt. Onder leiding van kickbokser Lucia Rijker en rector Eric van 't Zelfde gaan zij drie weken met zichzelf aan de slag. Dit doen zij met hulp van een team van docenten van bekende Nederlanders, alsmede vakdocenten als Ronilla Snellen.

Advertentie

Categorieën