Logo kobr.nl
Foto:

Scheepvaartnostalgie in Rijnkadehaven

Bodegraven - Na bijna vijftig jaar afwezigheid legde afgelopen vrijdagmiddag het vroegere vrachtschip Rijnstroom VI aan bij de Rijnkadehaven. Jarenlang heeft de Bodegraafse schipper Jan Blaak op dit schip gevaren. Na de Tweede Wereldoorlog werd veel kaas vervoerd voor ERU. Het schip voer daarbij veel tussen Bodegraven en Woerden naar Leeuwarden. Nu was het bekende en in ere herstelde schip weer een keer in de vertrouwde wateren van Bodegraven te zien.

De Stichting Historische Kring Bodegraven heeft al meer dan een jaar contact met het echtpaar Guus en Willeke van der Bol, het huidige schippersechtpaar dat het schip ruim twee jaar in bezit heeft. Guus en Willeke waren verschillende malen op een foto-avond in 't Anker, vandaar het goede contact. Het schip is gebouwd in 1926 in opdracht van de Bodegraafse firma Hortensius. Het was echter helemaal verwaarloosd voordat het in particulier bezit van het echtpaar Van der Bol kwam. Zij hebben met veel noeste arbeid het schip weer in een plaatje veranderd. Veel originele elementen zoals waterpomp, gootsteen en een fornuis, zien er prachtig uit. De Van der Bol's hebben hun woonhuis verkocht en wonen permanent op het schip.

De Rijnstroom VI was het zesde schip van expeditiebedrijf Rijnstroom voorheen Hortensius uit Bodegraven. Na het vervoer van kaas, werd het schip na de Zeeuwse februaristorm in 1953 ingezet voor het vervoer van bomen vanuit Zeeland naar houthandel Marius van der Berg uit Nieuwerbrug. Verder voer de Rijnstroom VI veel naar Rotterdam. In 1970 is het schip verkocht aan het bedrijf Ruiten en Kreyger uit Oude Wetering. Onder de naam Gerardus heeft het schip vier jaar gevaren voor Ruiten naar Amsterdam en Rotterdam. Na diverse eigenaren is het schip in 2015 verkocht aan Van der Bol en kreeg het schip weer de naam Rijnstroom VI terug.

Van vrijdagmiddag tot zaterdagochtend kwamen veel Bodegravers even langslopen om het voormalige Bodegraafse 'bezit' even in z'n volle glorie te bewonderen.

Tekst en beeld: Leendert Spijker/Stichting Historische Kring Bodegraven

Meer berichten