Afbeelding

Een nieuwe lente, een nieuw geluid

Algemeen Politici aan het woord

Zo rond Pasen begint het en eind oktober houdt het weer op; het seizoen waarin de recreatieve motorrijder actief is. Dat is niet alleen zichtbaar, maar ook duidelijk hoorbaar. Bodegraven-Reeuwijk heeft veel doorgaande wegen, die door open gebied lopen. Geluid van een lawaaiige motorfiets draagt daar ver. Het geluid komt in onze dorpen en zelfs in stiltegebieden. Behalve de motorrijder zelf vindt vrijwel niemand die geluiden uit de knalpijp prettig. Maar doet iemand er ook wat aan?

Als het om vliegtuigen gaat zijn we in gesprek met Schiphol, maar over geluid vanaf de A12 spreken we niet met Rijkswaterstaat. De wetgever stelt wel eisen aan de geluid-uitstoot, maar handhaving gebeurt in de praktijk niet. De aanbieders van motorfietsen zouden bijvoorbeeld elektrisch rijden kunnen promoten. Maar tot mijn verbazing is er in de hele dikke reclamefolder van een bekende lokale motorzaak niet één elektrische motorfiets te vinden.

Er is dus nog een wereld te winnen.

De gemeenteraad buigt zich regelmatig over de vraag 'wat voor gemeente willen wij in de toekomst zijn? Als ik een suggestie mag doen: Een geluid-arme gemeente, het hele jaar door!

Gerrit Weerheim, gemeenteraadslid SGP Bodegraven-Reeuwijk

Advertentie

Categorieën