Afbeelding

Barbara en Frits Barend bij Dodenherdenking in Bodegraven "We moeten de geschiedenis levend houden"

Algemeen

Bodegraven - Frits en Barbara Barend wonen op 4 mei om 19.30 uur de Dodenherdenking bij als inwoners zich verzamelen bij het monument op begraafplaats Vredehof aan de Noordzijde in Bodegraven. Daarna spreken vader en dochter samen in het Evertshuis hun '4 mei gedachtes' uit. Dit doen zij mede op basis van hun eigen afkomst en familiegeschiedenis. Beiden zijn erfgenamen van de 'oorlogsgeschiedenis'.

Frits Barend, journalist en presentator, komt uit een Joodse familie die getekend is door de Holocaust. Geboren in 1947 groeide hij op in een milieu waar de oorlog altijd dichtbij was. Frits' vrouw komt uit een gezin dat getekend is door de Jappenkampen. Dochter Barbara (44 jaar), sportjournaliste en presentatrice, is een kind van de tweede generatie. Frits en Barbara vertellen elk vanuit hun eigen perspectief wat zij hebben meegemaakt.

De tweede Wereldoorlog heeft een verwoestende uitwerking gehad op de familie Barend. De ouders van Frits en zijn oudere broer Albert waren ondergedoken in Friesland bij Jelle en Jeltje de Vries. Frits Jelle Barend, vernoemd naar zijn 'onderduik-vader', heeft indirect ook zijn leven aan hen te danken, omdat zij ervoor zorgden dat zijn ouders de oorlog overleefden. Maar een groot deel van de familie heeft de oorlog niet overleefd. Barbara: "Als klein kind wist ik al heel vroeg wat oorlog was. Hoewel waarschijnlijk niet bewust, speelde de oorlog een rol in ons leven. Als kind heb ik al geleerd op te komen tegen onrecht. Ik moest zelf nadenken en niet klakkeloos iets opvolgen, omdat iemand zei dat het moest."

Verbonden met Bodegraven

Indirect is Barbara met Bodegraven verbonden. De vrouw van Barbara, Alette Bastiaansen, komt uit Bodegraven. Haar vader was huisarts in ons dorp en haar, inmiddels overleden, moeder Joëlle Bastiaansen, was bestuurslid van Stichting 4 mei herdenking Bodegraven. Barbara is trots op haar Joodse afkomst. Ze is niet religieus maar viert wel alle Joodse feestdagen. Jodendom is niet alleen een religie, maar ook een volk. Ze voelt zich verbonden met de tradities, de cultuur en heeft in emotionele zin een band met het Jodendom. Maar ook Kerst en Pasen worden gevierd met de familie van Alette. Barbara en Alette willen alles meegeven aan hun zoon en dochter. Zij vinden het van groot belang dat zij weten waar hun roots liggen.

Antisemitisme

Het antisemitisme is weer in opkomst. Barbara: "Het is van wezenlijk belang dat het verleden levend gehouden wordt. Het komt tegenwoordig van alle kanten. Uit extreemrechtse hoek, extreemlinkse hoek en vanuit moslimhoek. Polarisatie viert hoogtij. Ik weet niet wat het is, maar er wordt een zondebok gezocht voor problemen in de wereld. Complottheorieën zoals dat de Joden de wereldmacht willen overnemen, zingen weer rond. Joden durven hun keppeltje niet meer te dragen en het wordt voor hen steeds moeilijker het centrum van Amsterdam te bezoeken zonder geconfronteerd te worden met Israël-gerelateerd antisemitisme". Barbara is zelf ook op sociale media bedreigd. Hiervan heeft ze aangifte gedaan. Barbara: ''Ik voel me gesterkt en beschermd door de Nederlandse overheid. Mijn aangifte werd serieus genomen."

Nooit vergeten

Het zijn redenen voor Barbara Barend om samen met haar vader op 4 mei te komen spreken. "We mogen nooit vergeten. We moeten blijven vertellen wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is. Want juist het delen van deze geschiedenis, geeft ons een gezamenlijke toekomst.''

RTV Bodegraven verzorgt een live-uitzending van de herdenking op de begraafplaats Vredehof én van de bijdrage van Barbara en Frits Barend in het Evertshuis.

Tekst: Edith Op de Woerd

Beeld: Helden Neeltje Klein

Barbara Barend

Advertentie

Categorieën