Afbeelding

Wat zullen we eens níet doen?

Algemeen Politici aan het woord

Een huishoudboekje in balans houden is een pittige klus. Thuis heb ik een duidelijke Excel-sheet waarin ik uitgaven en inkomsten bijhoud. Zo kan ik iedere maand voorspellen hoe ik uitkom, wat ik kan sparen en hoe de volgende maanden zijn. Veel is voorspelbaar, maar niet alles. Soms blijkt er een onverwachte uitgave te zijn. Laatst moest er iets aan de afvoer gebeuren. Gelukkig heb ik ook rekening gehouden met onvoorziene dingen. Is er iets groots dat moet gebeuren, dan kan ik iets anders dus niet doen. Herkenbaar voor de meesten van u.

De gemeente doet dat ongeveer hetzelfde. Dat heet dan een begroting en die moet kloppen. En net als bij mij is er een post voor onvoorziene dingen en is dat soms niet genoeg. Deze week bleek dat er een grote onverwachte uitgave erbij is gekomen. Het sociaal domein, zeg maar alle zorg die binnen de gemeente wordt gedaan, heeft veel meer gekost dan we dachten. Vooral de jeugdzorg zit in de problemen, qua financiën dan.

Want dat er zoveel geld is uitgegeven, betekent dat ook dat er meer gezorgd is? Is meer doorverwezen en worden kinderen met problemen meer worden geholpen? Ik hoop het, al is dat uit cijfers niet te halen. Dat moeten we uitzoeken. Het grootste probleem is dat het Rijk, dat de gemeente geld geeft om dit te doen, niet genoeg geeft. Dat gaat alleen voorlopig niet veranderen.

We komen zo'n 3,6 miljoen tekort. En nu moet nagedacht worden waar dat vandaan moet komen. Gaan de belastingen toch maar omhoog, terwijl we al zo'n dure gemeente zijn? Gaan we dingen niet meer doen, en zo ja, wat dan? Gaan we minder uitgeven aan (jeugd)zorg? Het college, dat daarover gaat, komt niet met een plan en vertelt alleen wat het probleem is. Het lijkt D66 goed om daar eens samen met u over na te denken. Denk vooral mee!

Bas Otting, D66 Bodegraven Reeuwijk

@BasOtting

Advertentie

Categorieën