Waarder
Waarder Foto: Wim de Boevère

Indrukwekkende Dodenherdenking "Niet in groepen maar in mensen denken"

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Binnen onze gemeente zijn de gevallenen eervol en waardig herdacht. Veel mensen waren aanwezig bij de herdenkingsmomenten in de verschillende kernen. Onder hen veel jongeren.

In Waarder namen een paar honderd inwoners deel aan de stille tocht en de herdenking bij het monument op de begraafplaats voor de op 10 mei 1940 op het vliegveld Valkenburg gevallen dorpsgenoot Hendrik Verhoog. Dit onder het luiden van de kerkklok en voorafgegaan door de grote trom van OBK. Arie van Eijk, lid van het comité Herdenking gevallenen Waarder/Driebruggen, opende bij het monument de plechtigheid aldaar. Door OBK werd de 'Last Post' geblazen, gevolgd door twee minuten stilte, waarna de verzen 1 en 6 van het Wilhelmus werden gezongen.

Na de woorden van wethouder Kees Oskam, die daarin benadrukte wat het voorrecht om vrijheid te mogen hebben en beleven betekent, volgde verschillende kransleggingen. Eerst door de familie Verhoog, gevolgd door leerlingen van De Wegwijzer en wethouder Oskam namens het college, de beide scholen De Lelie en Prins Willem-Alexanderschool gevolgd door de Oranjeverenigingen van Waarder en Driebruggen. Een pakkend gedicht werd voorgedragen door een leerling van De Wegwijzer. Na een dankwoord van het comité volgde een defilé van de aanwezigen langs het monument en werden aan de voet witte rozen neergelegd.

In Bodegraven vond de herdenking plaats bij het monument op algemene begraafplaats Vredehof aan de Noordzijde. Kim, Mirthe en Eline zongen en dansten een lied voor en over Anne. Ankie Verbree en Ria van Lent brachten een voordracht, begeleid door Hans de Goede op accordeon. Er werd stilgestaan bij onder meer de 41 Bodegraafse oorlogsslachtoffers, door hen te symboliseren met behulp van vrijwilligers tijdens het voorlezen van de namen door Cock Karssen. De muzikale omlijsting van de herdenking werd verzorgd door Herman Singers. Astrid van der Wals verzorgde de Last Post.

Aansluitend was er een bijzonder programma in het Evertshuis. Frits en Barbara Barend spraken samen hun '4 mei gedachtes' uit. Hun boodschap was helder: "Het is zo ontzettend belangrijk om niet in groepen maar in mensen te denken." De muzikale omlijsting werd verzorgd door klezmerband Di Grine Hartski.

Tekst en beeld: Wim de Boevère, Esmé Nauta

Bodegraven 4 mei 2019 Barbara en Frits Barend
Bodegraven klezmerband

Advertentie

Categorieën