Gert Jacob de Graaf tijdens de bouw van de Romeinse soldatenbarak ‘CoHortus’
Gert Jacob de Graaf tijdens de bouw van de Romeinse soldatenbarak ‘CoHortus’ Foto: Julia Vriend

Bouw CoHortus in volle gang

Algemeen

Reeuwijk - In juli 2018 is Gert Jacob de Graaf met een team van aannemers en vrijwilligers gestart met de bouw van een Romeinse soldatenbarak op de Hortus Populus. Nu, bijna een jaar later, begint dit project vorm te krijgen. "De overkapping van de moestuin-containers is zo goed als klaar en in juli hopen wij het museum-gedeelte van de barak ook af te hebben," zegt Gert Jacob. Speciaal voor de Nationale Romeinenweek geeft hij zaterdag 11 mei een korte rondleiding op de bouwgrond waar straks het multifunctionele gebouw, genaamd 'CoHortus', komt te staan.

Gert Jacob is een architect met passie voor geschiedenis. In Rotterdam geeft hij onder andere rondleidingen over de Middeleeuwen. "Best tegenstrijdig in zo'n moderne stad vol nieuwbouw," vindt hij zelf. Normaal gesproken werkt hij als architect mee aan woningen, kantoren en bedrijfsgebouwen, maar toen dit project van de Provincie Zuid-Holland en de Hortus Populus op zijn pad kwam, was hij gelijk enthousiast. ''In de zomer van 2017 zijn we gestart met ontwerpen en tekenen en ik heb zo veel mogelijk informatie verzameld over het Romeinse fort dat in Bodegraven gestaan heeft," vertelt hij.

Vorig jaar kon de bouw dan echt van start gaan; de bouwvergunning was er. Toch bleek het lastiger dan gedacht om een aannemer te vinden voor dit project. Gert Jacob ontwierp een gebouw in Romeinse stijl, dat door de vrijwilligers van de moestuin gebruikt kan worden om de verbouwde groenten in te verkopen. "Het leukste zou natuurlijk zijn als mensen uit de omgeving hun groenten straks hier kopen in plaats van in de supermarkt," zegt Gert Jacob. In het gebouw komt bovendien een keuken en een echte Romeinse openhaard, zodat de vrijwilligers ook ter plekke met de groenten kunnen koken.

Om de barak zo 'Romeins' mogelijk te maken, wordt er gebruik gemaakt van bouwtechnieken die de Romeinen ook gebruikten. "We maken wanden van leem en geven de barak een veranda." De barak, die zoals vroeger wordt ingericht met bedden en Romeinse vondsten, is straks bedoeld als museum. Schoolklassen kunnen uitleg krijgen en zien hoe de Romeinse soldaten leefden.

Gert Jacob haalt voldoening uit sociale projecten zoals deze. "Het is belangrijk om mensen met elkaar te verbinden," legt hij uit. Samen met een aantal vrijwilligers komt hij één dag in de week naar de moestuin. "Ik kijk altijd uit naar vrijdag. Ik vind het ontzettend leerzaam en geweldig dat ik hier als architect zelf sta te bouwen. Dat zie je niet vaak."

Nationale Romeinenweek

Tijdens de Romeinenweek staat Gert Jacob klaar voor geïnteresseerden, Romeinen-liefhebbers en omwonenden om te vertellen over de CoHortus. Hij laat zien hoe hij tot zijn ontwerp gekomen is, vertelt over de Romeinse geschiedenis van Bodegraven én hij legt uit waarom precies hier een Romeinse soldatenbarak gebouwd wordt. De moestuin is vanaf 10 uur geopend. Hier kun je meer leren over Romeinse gebruiken met betrekking tot het verbouwen en bereiden van groenten en fruit. Gert Jacob is vanaf 11 uur aanwezig en deelnemen aan de rondleiding kost € 2,00 per persoon. Aanmelden kan via www.hortuspopulus.nl, via info@duurzaambodegravenreeuwijk.nl of 06 2917 3341.

Tekst en beeld: Julia Vriend

Afbeelding

Advertentie

Categorieën