Nieuwe kans voor verlegde vliegroute | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
Foto:

Nieuwe kans voor verlegde vliegroute

Bodegraven-Reeuwijk - Wethouder Jan Leendert van den Heuvel laat weten dat de zogeheten Lekko-vliegroute voor vertrekkende vliegtuigen weer in beeld is. Deze route zou inhouden dat de vertrekkende vliegtuigen iets meer ten oosten van Bodegraven komen te vliegen en daarbij behalve in Bodegraven ook voor minder hinder in bijvoorbeeld Reeuwijk-Brug en Gouda zouden zorgen.

Nadat dit voorstel een aantal jaren geleden op tafel lag, werd het door de Omgevingsraad Schiphol (ORS) afgeschoten. Toen was er vanuit de luchtverkeersleiding geen bezwaar, maar de verandering zou niet in het vliegverkeer passen. Nu gaat de ORS alsnog kijken naar dit voorstel van gemeenten als Bodegraven-Reeuwijk en Nieuwkoop. Wethouder Van den Heuvel is blij dat het alternatief weer op tafel ligt: "Het zou voor Bodegraven, Reeuwijk-Brug en Gouda (Goverwelle) veel hinder schelen. Ja, de route komt meer in de richting van Driebruggen te liggen, maar daar zijn de vliegtuigen na hun start al meer op hoogte dan boven Bodegraven."

De wethouder geeft wel aan dat er met andere gemeenten waaronder Kaag en Braassem overleg is over deze vertrekroute, want de hinder wordt verlegd. "Toch zou in totaal gezien de geluidsoverlast flink kunnen afnemen." Van den Heuvel tekent er overigens bij aan dat Bodegraven-Reeuwijk net als andere gemeenten in deze regio niet wil dat Schiphol verder groeit dan nu is afgesproken. Hij wijst ook op het feit dat er momenteel extra vliegbewegingen boven onze gemeente zijn als gevolg van werkzaamheden aan de verkeerstoren.

Tekst: Paul Engels

Meer berichten