Logo kobr.nl

"Je krijgt er ongelofelijk veel warmte voor terug"

Reeuwijk - Chris de Heij, 56 jaar, kreeg op 28 juni 2018 het vreselijke nieuws te horen dat hij ALS had. Een dodelijke spierziekte met een levensverwachting na diagnose van drie jaar. Zijn wereld stortte in, maar hij stelde direct twee doelen voor zichzelf: het leven vieren en waar mogelijk de strijd aangaan tegen deze vreselijke ziekte. In december stond hij aan het begin van zijn plan om deel te nemen aan Tour du ALS op 29 mei. Inmiddels staat hij aan de vooravond van deze missie.

Een maand na de diagnose, augustus 2018, was Chris met zijn partner Christa op vakantie in Ierland. Na een uitputtende bergopwaartse wandeltocht, kwam hij op het idee om deel te gaan nemen aan de Tour du ALS. "Ik moest en zou iets doen om tegen de ziekte te vechten, is het niet voor mezelf dan wel voor de generatie(s) na mij", vertelt Chris. Onder het motto 'Samen trappen we ALS de wereld uit' beklimmen jaarlijks honderden fietsers, hardlopers en wandelaars samen met ALS-patiënten de Mont Ventoux om geld op te halen in de strijd tegen ALS. Tour du ALS streeft ernaar om voor de gemiddeld 1.500 patiënten in Nederland jaarlijks maximaal 1.500 deelnemers te genereren die ieder 1.500 euro bijeenbrengen. ALS is een dodelijke zenuw-spierziekte die iedereen kan treffen. Eén voor één vallen je spieren uit. Jaarlijks overlijden er 500 mensen aan de gevolgen van deze ziekte. Chris nam op de bergtop in Ierland een filmpje op. "Daarin deed ik een oproep om mij te vergezellen op mijn tocht naar de top van de Mont Ventoux en zo geld op te halen voor onderzoek naar deze slopende ziekte. Ik deed de belofte dat ik voorop zou lopen als ik tegen die tijd nog zo goed zijn als op het moment van het filmpje." Wat er gebeurde nadat het filmpje werd rondgestuurd, overtrof al zijn verwachtingen. "Ik had gedacht dat er misschien wel tien gekken met mij mee zouden gaan, maar wat er nu is gebeurd is, had ik nooit kunnen weten."

Inmiddels is er een team geformeerd van 32 vrienden en familieleden. Chris: "Het hield maar niet op met vrienden en familieleden die mee omhoog willen. Wat een enorme steun!" Inmiddels zijn er vele, vele acties gevoerd, netwerken aangeschreven, taarten gebakken, flessen wijn verkocht, kaarsjes verkocht, ballen gehakt gedraaid, stroopwafels verkocht en meer. "Ongelofelijk veel bekenden en onbekenden die spontaan geld storten, acties deden en diensten aanboden. Waanzinnig! En, er komt nog steeds geld binnen." De teamteller staat inmiddels op ruim 63.000 euro. Doneren kan nog steeds op www.tourduals.nl/team/hope-against-als.

Aanstaande vrijdag en zaterdag vertrekken ruim 40 mensen per camper, auto, vliegtuig en trein, reizen richting een camping aan de voet van Mont Ventoux. Op 29 mei gaan 28 teamleden lopend en 4 teamleden fietsend de berg op. "En ik loop 'gewoon' mee!" Chris heeft veel trainingskilometers achter de rug en is er helemaal klaar voor. "Ongelofelijk zijn alle reacties, kaartjes, bloemen of een duim omhoog als je iemand tegen komt." Deze reacties maken het voor Chris makkelijker om zijn levensmotto 'Vier het leven' te volgen. Chris: "Je loopt een vreselijke ziekte op, maar je krijgt er ongelofelijk veel warmte voor terug. Het levert mij en mijn partner kippenvel, trots en hoop op."

Meer berichten