Afbeelding

Provincie: plannen herinrichting weg terug naar tekentafel

Algemeen Herinrichting N458

Nieuwerbrug - Afgelopen donderdag was er een informatieavond vanuit de provincie over het weghalen van de verkeerslichten op de provinciale weg en vier opties voor een veilige oversteek op die plek. De provincie wil namelijk liever geen verkeerslichten op een provinciale weg. Voor de aanwezige bewoners en het dorpsoverleg WIN bleken de vier varianten geen van alle geschikt, met name omdat er geen optie met een zo gewenst verkeerslicht tussen zat. Daarnaast heerste er boosheid omdat niet alle omwonenden per brief water uitgenodigd. Besloten is dat de provincie de plannen terugneemt naar de tekentafel en samen met gemeente en WIN nieuwe voorstellen uitwerkt.

Al ruim 20 jaar geleden wilde de provincie geen verkeerslichten plaatsen op deze provinciale weg. Maar vanwege een aantal ernstige ongelukken die toentertijd zijn gebeurd, heeft de gemeente Bodegraven deze verkeerslichten destijds bekostigd. Deze verkeerslichten zijn nu echter aan het einde van hun levensduur en kunnen niet meer adequaat gerepareerd worden.

Bijna vier jaar geleden heeft de WIN al een gesprek met ambtenaren van de provincie en de gemeente gehad over deze verkeerslichten. "De provincie en de gemeente vonden dat deze verkeerslichten weg konden, maar wij wilden ze behouden. Nu is er geen gesprek geweest, alleen de mededeling dat de provincie met vier alternatieven kwam, die wij als WIN twee weken geleden voor het eerst zagen. Toen was uitnodiging voor de informatieavond voor een handvol bewoners reeds de deur uit! En bijvoorbeeld de bewoners van de Gloeiende Spijker hadden geen uitnodiging gehad!"

Geen van de vier alternatieven (vluchtheuvels, verlies van parkeerplaatsen en zonder verkeerslichten) die door de provincie werden aangedragen ter vervanging van de bestaande verkeerslichten, is in de ogen van de WIN acceptabel. Ook de uitgangspunten die de provincie hanteert, werden door de aanwezigen gediskwalificeerd. Zelfs in de huidige deplorabele staat heeft de installatie (stoplicht + flitspaal) effect op de snelheid van de meeste automobilisten.

De WIN is tevreden dat de provincie nu opnieuw met de gemeente in overleg gaat en geeft aan ook zelf met een alternatief te zullen komen. Eén van de ideeën daarbij is een stoplicht dat niet alleen reageert op overstekende voetgangers en fietsers, maar ook op de snelheid van het naderende verkeer. De camera die daarvoor nodig is, zal ook voldoende intimiderend werken om het effect van de flitspaal te vervangen, zo geeft de WIN in een eerste reactie aan.

Tekst: Paul Engels

Beeld: Wim de Boevère

Afbeelding
Afbeelding

Advertentie

Categorieën