Joop Groeneveld, Alberdien Verbeek en Lenie van Dongen gaan genieten van het seniorenuitje
Joop Groeneveld, Alberdien Verbeek en Lenie van Dongen gaan genieten van het seniorenuitje Foto: Marlien van Leeuwen

Senioren kijken uit naar jaarlijks vaaruitje

Algemeen

Bodegraven - Met het verhaal van de eenzame oudere in mijn achterhoofd loop ik Rijngaarde binnen. Om te spreken over wat het jaarlijkse reisje voor de senioren betekent. Niet alleen een dagje uit, ook zeer belangrijk voor de sociale contacten. Op woensdag 5 juni gaan zo'n tweehonderd senioren samen op pad met de jaarlijkse bootreis.

Het duurt even voor we elkaar gevonden hebben. De nieuwe inrichting van Rijngaarde zonder receptie heeft het er niet makkelijker op gemaakt. We vinden een plaatsje in de Mondriaanzaal: Lenie van Dongen (80 jaar), Alberdien Verbeek (83 jaar) en Joop Groeneveld (79 jaar). Binnen no-time ligt het beeld van die eenzame ouderen aan diggelen. Geen van hen is eenzaam. Als je eenzaam bent, zo redeneren ze, is het je eigen schuld. Alberdien vertelt van de senior die ze een maaltijd ging brengen. "Er komt nooit iemand", zo klaagde hij. "Ik ken ook niemand'', voegde hij er aan toe. Alberdien had geantwoord: "Dan moet je blijven zitten, dan blijft dat zo!"

Het ligt aan je karakter menen ze. Joop: "Ik reed mee over het dorp. Op een gegeven moment zei de chauffeur: 'Je lijkt Prins Bernhard wel, iedereen kent je'." Als je binnen blijft zitten, dan komt er niemand naar je toe. Natuurlijk, hoe mobieler je bent, hoe makkelijker dat is. Maar je moet er altijd zelf op uit. En dat kan ook. Als je wilt, kun je hier elke dag wat doen." Lenie, die net als Joop nog op zichzelf woont, vult hem aan: "De televisie, i-pad en ik heb een leuke buurvrouw. We doen een bakkie met elkaar, maar we houden allebei van onze privacy.'' Alberdien woont wel in Rijngaarde en kent net als de andere twee bijna iedereen. De kerkdienst begint bijna en er lopen al wat kerkgangers de zaal binnen. Vrijwel met elk van hen hebben ze een vrolijk praatje. Dollen met elkaar, zo heet dat. Daan van Kempen (86 jaar) loopt langs en wil wel kwijt dat hij één keer per jaar met zo'n uitje meegaat. Daan: "Voor de rest vind ik het best, ik blijf zoveel mogelijk op mijzelf. En eenzaam? Nee gelukkig niet; ik ga elke dag naar mijn zoon."

Zat minder

Het beeld van die eenzame ouderen loopt bij deze gesprekspartners helemaal scheef. Er wordt heel wat afgelachen. Heeft het met de financiën te maken dat andere ouderen misschien niet met zo'n uitje meegaan, vraag ik aan het drietal. Joop: "Het is niet duur, maar het ligt er ook aan wat je kunt betalen. Er zullen er zijn die zat minder hebben dan ik." Lenie is nog nooit in de Biesbosch geweest en voor Alberdien zijn de Rotterdamse havens favoriet.

Koekje bij de koffie

Als ze dan toch moeten klagen, dan willen ze wel wat kwijt over die bezuinigingen. Alles wordt wegbezuinigd en dat zelfs het koekje bij de koffie is wegbezuinigd! Daar willen ze wel een punt van maken, of het in de krant mag.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Biesbosch en Rotterdamse havens

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor het reisje naar de Biesbosch wat voor de senioren op 5 juni wordt georganiseerd. Er zijn drie opstappunten waarvandaan de senioren worden opgehaald, twee in Bodegraven en eentje in Zwammerdam. Dan gaat de bus naar Drimmelen waar de boot klaarligt voor de rondvaart door de Biesbosch. In Dordrecht legt de boot aan, waarna de senioren van boort kunnen. Even de benen strekken en wie weet een neut. Vervolgens vaart de boot naar de Rotterdamse havens en vandaar rijdt de bus hen weer naar Bodegraven en Zwammerdam terug. Koffie met gebak, een lunch en een diner; de inwendige mens wordt uiteraard niet vergeten. Een dagje erop uit met elkaar. Mieke Koetsier van de seniorenvereniging ABVB vult aan dat er plaats is voor rolstoelers. En ook diëten zijn geen probleem. Mocht u nog mee willen? U kunt bellen met Hans Kooimans (0172-615424) of Ria van Mastwijk (06- 47907441).

Advertentie

Categorieën