Onder toeziend oog van het hospicebestuur openen Nelleke Mouthaan en burgemeester Van der Kamp het nieuwe hospice
Onder toeziend oog van het hospicebestuur openen Nelleke Mouthaan en burgemeester Van der Kamp het nieuwe hospice

Bodegraven-Reeuwijk kan trots zijn op schitterend hospice

Algemeen

Bodegraven - Sinds vorige week donderdag is onze gemeente een schitterende hospice rijker. Na bijna 8 jaar is, zoals bestuursvoorzitter Gert Nap het benoemde, de droom van Nelleke Mouthaan werkelijkheid geworden.

De voormalige huisartsenpraktijk aan de Boesemsingel 81 in Bodegraven is na de overdracht van het pand in juni 2018 door Mozaïek Wonen volledig verbouwd door het aannemingsbedrijf Goudriaan-Jongerius, naar ontwerp van architect Ben Kraan. Het resultaat van de verbouwing verraste velen. Het hospice heeft een kleurrijke uitstraling gekregen en straalt een warme sfeer uit die ten goede zal komen aan de gasten en de professionele zorgverleners en vrijwilligers die er werkzaam zullen zijn. Het hospice beschikt over een drietal gastenkamers, een huiskamer, een stilte- en vergaderruimte en een mooie binnentuin met veel privacy.

Veel geduld

Gert Nap memoreerde in zijn toespraak dat er veel geduld nodig was geweest voor de droom van initiatiefneemster Nelleke Mouthaan gerealiseerd kon worden. "Zonder geld geen locatie, zonder locatie geen geld, maar als bestuur zijn we aan de slag gegaan en gaandeweg kwamen er steeds meer mensen op ons pad die het initiatief van harte gingen omarmen", aldus Gert, die zijn blijdschap over het welslagen van het project niet onder stoelen of banken stak. Hij stond stil bij het proces dat na aankoop van het pand was doorlopen en dankte daarbij de vele betrokkenen die, op welke wijze dan ook, een steen of steentje hebben bijgedragen aan het project. Hij noemde daarbij de bouwprofessionals maar zeker ook de mensen en bedrijven die zowel in geld als in natura voor de (financiële) middelen hadden gezorgd, de gemeente en vooral ook de vele vrijwilligers die een flink deel van het kluswerk voor hun rekening hebben genomen.

Eigen ervaring

Burgemeester Christiaan van der Kamp had recent in zijn omgeving nog ervaren hoe belangrijk een hospice kan zijn om zorg te verlenen in een laatste levensfase. Hij sprak zijn grote waardering uit voor alle vrijwilligers die gedurende bijna 8 jaar zich hadden ingezet om het project te realiseren. Hij noemde de professionele zorg die geleverd gaat worden in combinatie met de inzet van bekwame vrijwilligers het 'beste uit twee werelden' en sprak de hoop uit dat Bodegraven-Reeuwijk trots zal zijn op deze voorziening.

Na het voorlezen van een passend gedicht door dorpsdichter Adriana Kool kreeg Nelleke Mouthaan het woord. Zij nam destijds het initiatief omdat zij in haar werk in instellingen en in de wijkverpleging zag dat in een laatste levensfase reguliere zorg niet meer afdoende is. "Als mensen zijn wij dan kwetsbaar en hebben wij meer aandacht en zorg nodig, ook de mensen die er omheen staan. Het kan in mijn ogen anders en beter", volgens Nelleke, die haar dank uitsprak aan allen die haar gedurende het lange traject bleven steunen.

Onder toeziend oog van de bestuursleden en een groot aantal dorpsgenoten, vrijwilligers, sponsoren en lokale politici werd het pand officieel geopend door initiatiefneemster Nelleke Mouthaan en burgemeester Christiaan van der Kamp, die daarna ruimschoots de tijd nam om het pand te bewonderen en met de bezoekers in gesprek te gaan.

Tekst en beeld: Bert Verver

Professionals en vrijwilligers samen

De gasten in het hospice, die sinds de opening welkom zijn, kunnen terugvallen op zowel de zorg van professionals als van geschoolde vrijwilligers. Nelleke Mouthaan en Dorien van Leeuwen zullen, als professionals, ieder in deeltijd de coördinatie voor hun rekening nemen. In de aanloop naar de opening hebben de vrijwilligers een cursus gevolgd, zodat ieder goed voorbereid aan zijn of haar taak kan beginnen. Ruim 50 vrijwilligers zijn op dit moment inzetbaar. De jongste van hen is de 19-jarige Reint van Asselt. Deze student in de sociaal-juridische dienstverlening bekent eerlijk dat hij eigenlijk nog nooit van een hospice had gehoord tot hij uitleg kreeg op een jongerenbijeenkomst. "Ik heb dus ook geen ervaring ermee in de familie, maar het doel sprak mij zeer aan en daarom heb ik mij aangemeld als vrijwilliger omdat ik zeker een deel van mijn vrije tijd voor het hospice beschikbaar wil stellen. Ik ben nog niet vaak met sterven in aanraking gekomen en vind het in zekere zin wel spannend, maar ik laat de ervaring maar op mij afkomen in de hoop een bijdrage te kunnen leveren aan de organisatie."

Advertentie

Categorieën