Afbeelding

Want zonder onderzoek kom je niet verder

Algemeen

Reeuwijk - Op vrijdag 21 juni gaat om 15.00 uur de Samenloop voor Hoop van start, een 24 uur durende wandelestafette waarmee geld wordt opgehaald voor kankeronderzoek. Ondanks het feit dat er op verschillende manieren geld wordt opgehaald voor kankeronderzoek, denk aan de Alpe D'HuZes, Sta Op Tegen Kanker maar ook kleinere acties, is er zeker nog niet voldoende geld om al het onderzoek dat men wil doen, te financieren. "Onderzoek doen kost geld, heel veel geld en zonder onderzoek kom je nu eenmaal niet verder", vertelt oncologisch chirurg Liesbeth Veenendaal.

"Als je onderzoek wilt gaan doen, moet je daar subsidie voor aanvragen. Er gaat behoorlijk wat tijd overheen voordat je uiteindelijk toestemming en geld krijgt voordat je aan de slag kunt gaan. Het KWF is een van de grote subsidieverstrekkers en dankzij dat geld, kunnen wij de patiënten beter behandelen." De in Reeuwijk wonende chirurg werkt in het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven, een landelijk en gespecialiseerd ziekenhuis waar iedereen terecht kan voor het diagnosticeren en behandelen van borstkanker, vervolg na bevolkingsonderzoek en erfelijke aanleg.
"Vroeger werd bij vrouwen nadat er kanker in de borst was geconstateerd, vaak de hele borst en de borstspier verwijderd. Een hele verminkende operatie was dat. Ook werden uit voorzorg alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd, omdat men dacht dat je daarmee alle uitzaaiingen zou wegnemen. Daarnaast ondergingen de vrouwen vaak nog een chemokuur én werden ze bestraald. Met grof geweld ging men de kanker te lijf, zou je bijna zeggen. Sinds die tijd is er veel veranderd, dankzij verschillende onderzoeken die zijn gedaan. Tegenwoordig proberen we een behandeling 'op maat' aan te bieden. Want wij weten nu dat én opereren, én chemotherapie én bestralingen niet altijd nodig is, maar soms zelfs overbodig."

Geen verminkende operaties meer

Liesbeth vertelt dat er een onderzoek is gedaan wat heeft geresulteerd in een zogenaamde MammaPrint. Liesbeth: "MammaPrint is een borstkankertest die kan helpen beslissen of bijvoorbeeld chemotherapie noodzakelijk is voor de juiste behandeling, want je wilt mensen geen chemotherapie adviseren als dit helemaal niet nodig blijkt voor hun soort tumor. Deze MammaPrint helpt ons om de behandeling 'op maat' aan te bieden. Dit is mogelijk gemaakt doordat er ontzettend veel onderzoek is gedaan. Ook hoeven tegenwoordig niet meer alle lymfeklieren uit de oksel te worden verwijderd. We kunnen nu heel nauwkeurig bepalen in welke lymfeklieren uitzaaiingen zitten, deze markeren en nadat patiënt chemotherapie heeft gekregen alleen de gemarkeerde lymfeklier verwijderen zodat we niet meteen alle lymfeklieren in de oksel moeten verwijderen. Ook daar is ontzettend veel onderzoek naar gedaan voordat we daarachter kwamen. Patiënten deden mee aan het onderzoek, in het laboratorium werden tests gedaan. Het kost allemaal heel veel tijd en geld, maar kijk nu eens; geen verminkende operaties meer, geen chemotherapie als het eigenlijk niet nodig is; dat is toch geweldig!"

Zo komen we verder

De zorg blijft in ontwikkeling en het geld komt heel goed terecht, weet Liesbeth. "Iedereen kent wel iemand met kanker. Ook jou of mij kan het overkomen en ook wij kunnen in dat geval profijt hebben van alle onderzoeken die worden gedaan. De behandelingen worden gelukkig steeds beter en niet iedereen realiseert zich wat aan een verbetering allemaal voorafgaat. Onderzoek is nodig om verder te komen, en we kunnen ons niet permitteren om daarmee te stoppen want zo komen we verder."

Liesbeth Veenendaal is aanstaande vrijdag aanwezig bij de SamenLoop voor Hoop in Gouda op het Sluiseiland, Ankerpad 2. Zij zal daar om 21.00 uur meer vertellen over haar werk en het nut van onderzoek naar kanker. Daarna is zij aanwezig in de stand van Team Graficelly om vragen te beantwoorden.

Over de SamenLoop voor Hoop

De SamenLoop voor Hoop is een 24 uur durende wandelestafette waarmee we geld ophalen voor kankeronderzoek. Deze 24 uur staan symbool voor de voortdurende strijd die een kankerpatiënt moet leveren. Teamgenoten wisselen elkaar in deze tijd af zodat altijd iemand van hen aan het wandelen is. U kunt doneren op https://acties.samenloopvoorhoop.nl/teamgraficelly?nieuw=0. Daarnaast staan er tot en met zaterdag 22 juni donatieboxen bij 't Kaashuys, 't Reeuwijks Wijnhuis en 't Vaantje in Reeuwijk.

Tekst: Karin Wagter

Advertentie

Categorieën