Lizette Visscher & Marry Buiks van de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk
Lizette Visscher & Marry Buiks van de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk kunstenaarsdorp van het Groene Hart Groots Rembrandt Festijn in Bodegraven

Algemeen

Bodegraven - Op diverse locaties in Bodegraven worden op zaterdag 13 juli festiviteiten rondom Rembrandt georganiseerd. Verantwoordelijk voor het Festijn rondom de wereldberoemde schilder is de Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk.

Lizette Visscher, voorzitter van de Culturele Commissie, vertelt: "2019 is uitgeroepen tot het Rembrandtjaar. Natuurlijk willen we daar in onze gemeente ook aandacht aan schenken. In samenwerking met de Kunstkring uit Bodegraven organiseren we een groots festijn ter ere van Rembrandt."

Kunstenaarsdorp

Bodegraven-Reeuwijk huisvest vele bevlogen en begenadigde kunstenaars. Marry Buiks, lid van de Culturele Commissie, is zelf een glaskunstenaar. Marry Buiks: "We moeten Bodegraven meer als kunstenaarsdorp gaan bestempelen. Er wonen en woonden zoveel creatievelingen in onze gemeente. Ik vind dat we daar te weinig aandacht aan schenken. Vrijwel onbekend is dat kunstschilder Dominicus van Tol in Bodegraven geboren is. Van Tol is een generatiegenoot van Rembrandt. Er hangen vier schilderijen van hem in het Rijksmuseum. Vermoedelijk is de Van Tolstraat in Bodegraven naar hem vernoemd." Marry Buiks merkt dat veel toeristen de Reeuwijkse Plassen bezoeken of naar Gouda gaan. "Maar Bodegraven is ook een interessant dorp, dat moeten we meer onder de aandacht brengen. Dat kan onder meer door Bodegraven als 'het kunstenaarsdorp in het Groene Hart' te belichten."

De Culturele Commissie Bodegraven-Reeuwijk bestaat louter uit vrijwilligers. Naast kunst en muziek valt ook het cultureel erfgoed onder de culturele commissie. Verbinding tussen onderlinge kernen is een belangrijk onderdeel. Het Breevaartconcert werd in Reeuwijk gehouden, het Street Art Festival in Bodegraven én Reeuwijk en nu is Bodegraven aan de beurt voor het Rembrandtspektakel. Maar ook de kleinere dorpen krijgen de aandacht, hetzij via muurschilderingen of op het gebied van cultureel erfgoed.

Middeleeuwse lunch

Lizette Visscher: "Er is veel te beleven in Bodegraven tijdens het Rembrandt Festijn, maar écht bijzonder op deze dag is de Middeleeuwse lunch." Op het Raadhuisplein organiseert de Culturele Commissie, in samenwerking met de plaatselijke horeca, een heuse Middeleeuwse lunch. De kunstschilders Rembrandt van Rijn en Dominicus van Tol ontmoeten elkaar tijdens deze lunch. Burgermeester en een wethouder vervullen deze rollen. Tijdens deze lunch is de prijsuitreiking van de opstel- en schrijfwedstrijd en de puzzeltocht. U wordt vriendelijke verzocht u voor deze lunch vooraf in te schrijven via info@kunstencultuurbenr.nl. Voor kinderen geldt een speciaal tarief.

Lizette Visscher: "We hopen dat er veel inwoners op dit unieke festijn afkomen, zeker ook bij de bijzondere middeleeuwse Rembrandtlunch!"

Tekst en foto: Edith Op de Woerd

Van tentoonstelling tot muziek

In Bodegraven vindt het evenement plaats op verschillende locaties:

  1. In de Trouwzaal van het gemeentehuis worden twee films vertoond over het leven van Rembrandt;
  2. In de Lutherkerk zal heel de dag muziek gespeeld worden uit de tijd van Rembrandt. Koren in klederdracht zullen begeleid worden door een organist, een blokfluitiste een zangduo, en een harpiste;
  3. Op het Raadhuisplein zullen zo'n 20 kunstenaars uit onze gemeente zijn of haar kunsten tonen in allerlei vormen als schilderen, beeldhouwen en/of op muzikaal gebied;
  4. Voor een grote Nachtwacht op het Raadhuisplein kan men zich laten fotograferen;
  5. In Hoek 29 (Marktstraat 29) kunnen mensen in kledij van Rembrandt op de foto;
  6. Bij Marry Glazz studio (Zuidzijde 92) is er een permanente tentoonstelling over Rembrandt.

En er is meer. Alle kinderen uit Bodegraven hebben een opstel mogen schrijven over Rembrandt. De opstellen worden tentoongesteld in de Trouwzaal en worden beoordeeld door schrijver Geert Kimpen en kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander. De winnaars krijgen uiteraard een toepasselijke prijs uitgereikt op deze bijzondere dag. Er is zelfs deze dag zelfs speciaal Rembrandt bier te koop. Kortom, een dag vol activiteiten voor jong en oud.

Advertentie

Categorieën