Afbeelding

Hetzelfde voor minder geld

Algemeen

'Aan de slag!' zei de baas tegen me. 'Je neemt een hoop taken over van je voorganger en ik ga er vanuit dat jij die goedkoper doet.' Ik sputterde beduusd tegen. 'Mag ik dan ook minder doen?' vroeg ik 'of kijken of het anders kan?' 'Geen sprake van!' bulderde de chef. 'Je doet hetzelfde voor minder geld. Je regelt het maar.'

Een vreselijk, hier gelukkig verzonnen, scenario. Je zal maar zo'n baas hebben. Als gemeente hebben we dat. De rijksoverheid had besloten dat de gemeente alle sociale zorg maar moest gaan overnemen, voor minder geld. Lastig.

Het is knap dat het op zich zo goed is gegaan. Er wordt knetterhard gewerkt en goede zorg geleverd. Door een gekke verdeling van het geld, onze gemeente krijgt om een of andere reden minder dan anderen, komen we nu miljoenen tekort. In de kadernota wordt dat nog eens pijnlijk duidelijk. De zorg kunnen we niet echt aanpassen, dus er moet geld bij.

Waarvandaan? Nou ja, het voorstel van het college is om de OZB fors te verhogen. Daar is D66 echt op tegen en we willen een alternatief. Ook kiezen zij er ook voor om geen geld meer uit te geven aan iets dat nou juist zorgt voor lagere kosten op de langere termijn. Startblokgelijkheid heet dat en gaat over gelijke kansen voor kinderen. Taalcursussen, leren lezen etc. Uiteindelijk levert dat gezonde en werkende volwassenen op.

Het schrappen van dit soort dingen is volgens D66 de verkeerde weg. Het gaat om jeugd en dus over de toekomst. Kijk dan ook vooruit!

Het college toont weinig initiatief om het tekort op te lossen. Die reiken een hand naar de raad voor overleg, maar vergeten dat ze zelf ook wat mogen aanreiken. Kom met voorstellen, dan komen we er samen wel uit.

Bas Otting

D66 Bodegraven-Reeuwijk

@BasOtting

Advertentie

Categorieën