Buurtsportcoaches Sanne Wouters, Vivian van den Herik en Michel van der Ploeg kijken uit naar de voorronde NK Stoepranden.
Buurtsportcoaches Sanne Wouters, Vivian van den Herik en Michel van der Ploeg kijken uit naar de voorronde NK Stoepranden.

'Een oma legde kleindochter uit wat stoepranden is' Voorronde NK Stoepranden in Bodegraven

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - Een bal, twee deelnemers en twee randen. Dát heb je nodig voor een sportief potje stoepranden. Won jij vroeger alle wedstrijden in de buurt? Of ben jij nu de koning(in) van het stoepranden in je omgeving? Buurtsportcoach Sanne Wouters speelde dit spel vroeger al en twijfelde geen moment toen om gemeente Bodegraven-Reeuwijk in te schrijven voor het organiseren van een voorronde van NK Stoepranden toen Jantje Beton op zoek was naar locaties. "Ik vind het zo mooi om te zien hoe stoepranden jong en oud verbindt."

Sinds oktober is Sanne Wouters actief als buurtsportcoach Jeugd en Vereniging. Ze ziet sport en bewegen als middel om mensen (verder) te helpen en te verbinden. Op kleine schaal, maar soms ook op grote schaal. Zoals het organiseren van een voorronde van NK Stoepranden. "Ik zag de oproep van Jantje Beton. Zij zochten 30 gemeenten om voorrondes te organiseren. Ik ben direct een motivatie gaan schrijven." Sanne zag dit als kans om om een evenement voor de hele gemeente te organiseren. "Niet alleen voor alle dorpskernen, maar ook voor jong én oud. Iedereen kent stoepranden en kan meedoen met het spel."

Maatwerk

Naast dit evenement, organiseert Sanne met twee andere buurtsportcoaches onder leiding van Sabine Lina, coördinator buurtsportcoach, nog veel meer in de gemeente. "Veel van wat wij doen is maatwerk." In september is bijvoorbeeld de Nationale Sportweek. De buurtsportcoaches organiseren tijdens deze week onder andere Walking Fooball en een vitaliteitsdag. Het is ook mogelijk om als organisatie hulp van de buurtsportcoaches te vragen. "Zo geven we iedere maandag een bootcamp aan medewerkers van de gemeente. Dan gaan voor even de pakken uit en de sportkleding aan."

Sanne: "Pas geleden was ik in de gemeente tijdens Buitenspeeldag. Hier stonden spullen klaar om te stoepranden. Op een gegeven moment kwam er een oma met kleindochter naar het spel toelopen. Oma was heel enthousiast 'Oh, stoepranden, dat deed ik vroeger al'. Waarop kleindochter haar met vragende ogen aankeek 'Oma, hoe moet dat'. Dan vind ik het mooi om te zien dat oma aan kleindochter gaat uitleggen hoe het spel werkt."

Gouden ticket

Tijdens de voorronde NK stoepranden in Bodegraven op 10 juli kan iedereen vrijblijvend deelnemen of echt voor de finale meespelen. Je kunt je van tevoren inschrijven via de website van Buurtsportcoach of op 10 juli naar het evenement komen. "Het evenement is erg laagdrempelig. Je kan een paar potjes komen spelen of je kan deelnemen in het toernooi. Dat maakt niet uit", vertelt Sanne. Sanne vindt het vooral belangrijk dat iedereen plezier heeft in het spel en gezellig mee komt spelen. "Sportiviteit is voor mij het belangrijkst. Natuurlijk letten wij op of iemand echt goed is in het spel, maar iemand die ontzettend goed zijn best doet en minder wedstrijden wint, heeft ook kans op een gouden ticket. Het belangrijkste is", geeft Sanne aan, "dat iedereen meer gaat bewegen." Tijdens deze middag delen de buurtsportcoaches 15 gouden tickets uit aan deelnemers van het evenement. Met dit gouden ticket kan je naar de finale van het NK Stoepranden in Amersfoort op 22 september 2019.

Stoeprandijsjes

Dit initiatief wordt breed ondersteund binnen de gemeente. Robèrt Smits en Dirk-Jan Knol openen het evenement met het spelen van de eerste wedstrijd stoepranden. Daarnaast is er onder de winkeliers van de omliggende winkels veel enthousiasme voor het spel. "Ze kijken er allemaal naar uit en hebben onze posters opgehangen. Ik vind het mooi hoe sport mensen kan verbinden." Daarnaast maakt De Zoete Inval speciale, verantwoorde ijsjes die je kunt winnen. "Wat een prachtig initiatief, toch? Zodra iemand drie spelletjes heeft gespeeld, krijgen ze van ons een stempelkaart om bij De Zoete Inval het speciale 'stoeprandijsje' op te halen." Het evenement vindt plaats op woensdag 10 juli het Raadhuisplein in Bodegraven. Het start om 14.00 uur en het laatste spel eindigt om 17.00 uur. Sanne: "Iedereen heeft wel een keer gespeeld op straat. Kom je kunsten laten zien op het Raadhuisplein en wie weet win jij een ijsje of zelfs het gouden ticket voor de finale!"

www.buurtsportcoach-bodegraven-reeuwijk.nl/buurtsportcoach/nk-stoepranden/

Tekst en beeld: Sabrina Broer

Afbeelding
Afbeelding

Advertentie

Categorieën