Ab en Yvonne den Ouden
Ab en Yvonne den Ouden Foto: Marlien van Leeuwen

Ab en Yvonne den Ouden een halve eeuw vrijwilligers bij de Sluipwijkse Margriet

Algemeen Human Interest

Reeuwijk - Geboren en getogen in het plassengebied, de Vinkenbuurt zoals dat vroeger heette. Als zoon van penningmeester Albert den Ouden rolde Ab er vanzelf in. Hij moet zo'n achttien jaar geweest zijn toen hij de contributie contant op ging halen in datzelfde plassengebied. Het ledenaantal zal zo rond de 1000 zijn geweest. Handgeschreven kwitanties met de ledennamen voluit. Vervolgens ondertekend door de penningmeester zelf. De automatisering deed toen al zijn intrede. Dat heet: er kwam een stempel met de handtekening van de penningmeester. Zo kon er efficiënter gewerkt worden. Het geeft het tijdsbeeld weer van die halve eeuw vrijwilligerswerk bij de vereniging. Ab en Yvonne kijken terug en als ze dat doen lichten de pretlichtjes in hun ogen op.

In het Sluipwijkse kende je iedereen. Via via waren ze altijd wel ergens familie van elkaar. De saamhorigheid was groot. Iedereen was enthousiast en er werd wat afgelachen om die typische droge humor die iedereen deelde. Het vrijwilligersteam was onderverdeeld in verschillende groepen. De opbouw, het afbreken, de opslag, de kramen, de spellen en ga zo maar door. Een grote groep met alle leeftijden door elkaar. Er was nauwelijks vertier in die beginjaren (opgericht in 1945) dus iedereen keek er naar uit. Op vrijdagmiddag begon het officieel om 14.00 uur en voor die tijd vergaapten de kinderen zich al aan de prijzen die in de kramen te winnen vielen. Altijd prijs en toch was het spannend, want wát zou je winnen!

Manusje van alles

"Cor van Es was mijn vriend en toen we er net bij kwamen waren wij manusjes van alles. We hielpen mee om het materiaal naar het terrein te brengen. Bij verschillende boeren lagen de spullen (van de kramen, spelen enzovoorts) in de stallen opgeslagen. Ik zat hoofdzakelijk bij alles rond de kramen. De tenten zoals ze genoemd werden. Eendjes hengelen, ballen gooien, touwtje trekken, de 21- en de enveloppentent, de schiet- en priktent en de speerwerptent." (Speren blijken dartpijltjes te zijn, red.)

Kermisprijzen

De prijzen werden in Baarle Nassau bij een groothandel ingekocht die gespecialiseerd is in kermisprijzen. "Met een paar personenauto's en de vrachtwagen van Adriaan Hogendoorn reden we er heen. Daar kocht ieder voor zijn eigen 'tent' in. Bij Piet van den Heuvel sloegen we het op in de stallen. Daar controleerden we dan zorgvuldig of alles er was. Voor de enveloppentent hadden we twee keer 1000 prijzen per dag. Die prijzen werden met de hand uitgeschreven op een briefje en daarna in de enveloppe gedaan en dichtgelikt. Dan moest je goed opletten een prijs voor de vrijdag en dezelfde prijs voor zaterdag. En dat maal 1000. Je kon een kind tenslotte niet teleurstellen omdat jij een fout had gemaakt."

Achter de muziek aan

Crescendo de muziekvereniging startte bij de brug over de Breevaart en met de majorettes voorop liepen ze de 's-Gravenbroekseweg af naar het feestterrein. Op de maat van de muziek liep iedereen er achteraan. Dan speelden ze nog een paar nummers op het terrein en zat de feestelijke stemming er goed in.

Kasboek

"De zondag na het feest kwamen we bij elkaar in de garage bij ons thuis. Daar werd het geld geteld van de feesttenten. Mijn vaders kasboek klopte tot op de cent. En datzelfde verlangde hij van het kasgeld van de kraampjes. Tegen een uur of één waren we klaar en dronken we nog een drankje met elkaar. Het geld werd in zo'n stevige geldcassette van de bank gestopt en bij de bank afgeleverd. En vervolgens op de rekening van de vereniging gestort. Daar werden de artiesten en de prijzen van het komende jaar weer van gekocht. Alles werd per kraam bijgehouden. Kon je zien of er winst of verlies gemaakt was per kraam ten opzicht van voorgaande jaren."

Mooie vrouwen

"Op een zeker moment had iemand bedacht dat die blikken van het ballen gooien aantrekkelijker moesten worden. Er werden plaatjes uit bladen als De Lach en de Panorama geknipt. Die werden op de blikken geplakt. De inkomsten gingen omhoog met name door de mannen. Die graag op die 'mooie vrouwen' wilden mikken. We hebben er zo om gelachen."

Loten

Naast het rondbrengen van de kwitanties, het innen van het contante geld bracht Ab de toegangsbewijzen rond. "Die deed ik niet zomaar in de brievenbus, ik probeerde altijd wat loten erbij te verkopen." De opbrengst daarvan werd weer gebruikt voor onder andere artiesten. Er is een tijd geweest dat er zoveel leden naar het winterfeest in De Brug wilden dat er drie avonden georganiseerd moesten worden. Ook met de foyer erbij was de grote zaal bij lange na niet groot genoeg.

Bakkie koffie

Inmiddels zijn het bijna allemaal automatische incasso's. "Maar die loten moeten nog altijd verkocht worden. 'O jee, daar heb je hem weer' hoorde ik nogal eens als ik aanbelde. Bakkie koffie? En dan bleef ik plakken. Ik ken iedereen en het waren gelegenheden om te vragen hoe het echt met iemand ging. De feestgids heb ik ook jaren rondgebracht. Vorig jaar zei ik tijdens het loten verkopen tegen Marieke van Maaren, volgend jaar komt er een ander, of wil jij het doen? Het werd een ja!"

Zomerfeest

Vrijdag 5 juli barst het zomerfeest aan de Platteweg weer los. Alle kramen met nostalgische spelletjes voor jong en oud zijn weer als vanouds opgebouwd. De fietspuzzeltocht start om 18.00 uur. Het krachtspektakel begint om 19.30 uur. En vanaf 21.00 uur zal DJ Ruud van Leeuwen er weer alles aan doen om er een knalfeest van te maken. Vanaf 22.30 uur wordt hij bijgestaan door Hugo Beijeman. Zaterdagmiddag is het vanaf 13.00 uur weer feest voor de jeugd van heel klein tot heel groot. Het avondprogramma begint om 20.00 uur met het Zwammerdamse Trio Helemaal Top. Met tussendoor een optreden van René Schuurmans.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën