Logo kobr.nl
Juf Mieke voor de Mieke-Tree, de boom die ze cadeau heeft gekregen bij haar 25-jarig jubileum.
Juf Mieke voor de Mieke-Tree, de boom die ze cadeau heeft gekregen bij haar 25-jarig jubileum. (Foto: )

Juf Mieke van Schaik neemt na bijna 45 jaar afscheid van haar kinderen

Bodegraven - Bijna 45 jaar lang stond Mieke van Schaik voor de kleuterklassen op de Speel en Werkhoeve in Bodegraven. Maandag 15 juli neemt ze afscheid. Wat ze het meeste gaat missen? "De kinderen natuurlijk!"

Juf Mieke heeft haar eigen klaslokaal ingericht als een warme, inspirerende ruimte waar haar kinderen zich op hun gemak voelen. De zon die door de geelkleurige gordijnen schijnt, veroorzaakt een zachte gloed in het kleuterklaslokaal. In de herfst hangt Mieke blauwe gordijnen op: "Ik houd van de seizoenen." De grote boom die op de aangrenzende speelplaats staat, zorgt voor de nodige schaduw en leert de kinderen en mij dat er weer een ander jaargetijde aankomt. "Deze boom, we noemen 'm de Mieke-Tree, heb ik gekregen bij mijn 25-jarig jubileum, het mooiste cadeau dat ik ooit gekregen heb."

Bijzondere kleuterjuf

Mieke heeft altijd juf willen worden. "Begin jaren zeventig woonde ik in Leiden en had de K.L.O.S. (opleiding voor kleuterleidsters) afgerond. Er was toentertijd een grote werkloosheid. Hier in Bodegraven was een vacature voor kleuterjuf en ondanks de afstand, was ik erg gelukkig dat ik op deze, toen gloednieuwe school, werd aangenomen."

Mieke heeft nooit de ambitie gehad om voor andere groepen te staan dan de kleutergroepen. Mieke: "Ik ben bij deze groep kinderen niet zozeer gebonden aan methodes. Ik weet wat de einddoelen moeten zijn, en vervolgens kan ik voor een deel zelf uitmaken hoe ik dat resultaat behaal." En met die vrijheden gaat Mieke creatief om. Zo gaat ze gerust met de hele klas naar de supermarkt om samen inkopen te doen voor haar eigen verjaardag, of ze gaat met de kinderen naar buiten om het woord 'drentelen' uit te leggen.

Alle registers open

"Kinderen zijn mijn leven, ze betekenen alles voor me. Ik word er zo blij van om deze kinderen wat te kunnen en ook mogen leren." In het lokaal hangt een spreuk die geheel op Mieke van toepassing is: "Ik kan niet van alle kinderen sterren maken, maar ik kan ze wel laten schitteren." En dat doet ze. Ze trekt ieder dag weer alle registers open om de kinderen op een verassende, soms unieke manier, wijzer te maken. laatste decennia zijn de kinderen niet veel veranderd. Hun omgeving is wel veranderd. Zo werken bijna alle ouders en door de komst van digitale media merk je dat de kinderen minder gemakkelijk naar lange verhalen kunnen luisteren; ze hebben er nu beeldmateriaal bij nodig.

"Maar het blijven kinderen die flexibel zijn en de tijd en rust nodig hebben om zich te ontwikkelen. Je kunt wel aan gras gaan trekken, maar het groeit er niet harder door..

Warme banden

In de afgelopen 45 jaar is Mieke diverse keren verhuisd, maar zelfs woonplaatsen als Den Bosch en Amersfoort hebben haar er niet van weerhouden om er altijd te zijn voor haar kinderen op de Speel en Werkhoeve. "Ik ben op deze dynamische school altijd gewaardeerd en ik ben met respect behandeld. Ik heb nooit een reden gezien naar een andere school uit te kijken. Beter dan hier, had ik het niet kunnen hebben."

Het is niet in een keer voorbij na haar officiële afscheid op maandag 15 juli. Juf Mieke begeleidt nog een zieke leerling en zijn ouders en blijft dit doen zolang het nodig is. Met veel oud-leerlingen en de ouders onderhoudt ze nog altijd warme banden. Over hoe het zal zijn om na 45 jaar niet meer dagelijks voor de klas te staan, heeft ze nog niet nagedacht. "Ik heb geen idee wat me te wachten staat."

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Een dansend afscheid

Maandag 15 juli neemt juf Mieke dansend afscheid van het onderwijs. Om 14.00 uur treden alle leerlingen voor haar op met diverse werelddansen. Vanaf 16.00 uur kunt u afscheid nemen van juf Mieke. U bent van harte welkom op haar afscheidsdans en afscheidsborrel. Wilt u het laten weten als u van plan bent te komen door een email te sturen aan directie.speelenwerkhoeve@degroeiling.nl?

Als u juf Mieke een berichtje wil sturen, kan dat tot het einde van het schooljaar via het email adres van juf Mieke: mieke.van.schaik@degroeiling.nl. U kunt ook een kaartje sturen naar de Speel en Werkhoeve, Leeuwerik 1, 2411 KR Bodegraven.

Meer berichten