Logo kobr.nl
Foto:

'Samen werken we aan een schoner centrum'

Bodegraven - Sinds vorige week fietst hij door de straten van het centrum van Bodegraven. En niet op zomaar een fiets. Dorpsschoonmaker Henri van Heffen heeft de nieuwe elektrische bakfiets in gebruik genomen. En dat is nog maar een klein onderdeel van alle initiatieven voor een schoner centrum van Bodegraven. Centrum Bodegraven is namelijk een van de winkelgebieden dat deelneemt aan de verkiezing 'Schoonste winkelgebied van Nederland'.

Vorig jaar april is Henri begonnen als dorpsschoonmaker van Bodegraven, op initiatief van de Bodegraafse Ondernemers Vereniging. Inmiddels doet hij veel meer dan alleen het schoonhouden van het centrum van Bodegraven. "We zijn al een flinke stap verder dan vorig jaar. Met het opruimen van het grote zwerfafval zijn al grote stappen gemaakt. Nu ben ik verder aan het kijken naar het opruimen van het kleinere zwerfafval. Dat is een stuk ingewikkelder." Daarnaast vindt Henri het belangrijk dat hij zichtbaar is in het dorp. "En dat lukt met de nieuwe bakfiets. Met deze milieuvriendelijke fiets, aangedreven door accu's, kan ik makkelijk de afvalbakken legen." Milieuvriendelijk werken is namelijk een van de grondslagen van het project 'Samen werken we aan een schoner centrum'. Henri lacht: "En ik val goed op met deze fiets!"

Henri merkt dat er veel animo is voor het schoonhouden van het winkelgebied vanuit de bezoekers van het winkelgebied. "De bewoners en winkeliers werken enthousiast mee. Met name de kleinere kinderen weten precies wat ze moeten doen en doen enthousiast mee." Nu streeft Henri naar continuïteit. "Nu het schoner is, zie ik ook dat iedereen meehelpt met het schoon houden van het winkelgebied. De mensen gedragen zich anders, want 'Schoon houdt Schoon'. Dat vind ik heel mooi."

Schoon winkelgebied

Vorig jaar eindigde centrum Bodegraven op plek 194 van de 581 deelnemende winkelgebieden. Henri: "Dat was een fantastische prestatie want het jaar ervoor stonden we bijna 200 plekken lager." Dit jaar doet het centrum van Bodegraven wederom mee met de verkiezing 'Schoonste winkelgebied van Nederland'. De actieperiode is in juni, juli en augustus. Dan komen er verschillende juryleden langs om te kijken hoe schoon het winkelgebied is. Daarnaast vragen zij het winkelend publiek hoe ze het winkelgebied ervaren. "Het wordt heel moeilijk om beter te scoren dan vorig jaar. We beginnen nu al op een veel schoner niveau dan het jaar ervoor. Nu zijn we namelijk bezig met het verbeteren van de technieken voor onder andere het opruimen van het kleine zwerfafval."

Onder klein zwerfafval verstaat Henri onder andere sigaretten. "En daar is nu vanuit Nederland Schoon een prachtige oplossing voor gekomen," aldus Henri, "de peukenpalen." De opvallend gekleurde peukenpaal helpt peukenoverlast op straat te voorkomen. Peuken druk je uit op de paal, of stop je er brandend in. Inmiddels zijn er drie peukenpalen geplaatst in het centrum, twee bij De Buren en een in de Kerkstraat bij Sklep Za Rogiem. Nu zijn er nog drie peukenpalen ter beschikking om te plaatsen in het centrum van Bodegraven. "Daarnaast zijn er nog veel afvalbakken beschikbaar voor ondernemers. Zij kunnen zo een afvalbak gemakkelijk zelf aanvragen via de gemeente en dan breng ik deze langs."

Tekst: Sabrina Broer

Meer berichten