Afbeelding

De rups rukt razendsnel op

Algemeen

Boskoop - Ze vroeg het zich af. Is het wel bekend hoe gevaarlijk de eikenprocessierups kan zijn, niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren? Een waarschuwing is op zijn plaats, meent de Boskoopse Etha van Egmond (74). In het Gouwebos tussen Boskoop en Waddinxveen is de rups al gesignaleerd, net als in het Bentwoud. Ook in Reeuwijk en Gouda zijn ze gezien, namelijk in het Kennedybos en het Groenhovenpark en bij de geluidswal. Geliefde plekken om te wandelen en de hond uit te laten. Maar is dat nog wel veilig?

Etha van Egmond woont aan de rand van het Gouwebos en wandelt er dagelijks met haar honden. Ook vandaag doet ze een loopje, met honden Camille en Tinkle. "Er staan hier volop eikenbomen", wijst Van Egmond. De eikenprocessierups, zo genoemd omdat ze in optocht, oftewel processie, op zoek gaan naar eikenbladeren, ontwikkelt zich razendsnel tot een ware plaag. De overlast wordt veroorzaakt door de minuscule brandhaartjes van de rups, die door de lucht verspreid worden en in de huid en ogen kunnen dringen.

Verontrustende berichten

Dat de rups voorkomt in het Gouwebos wordt bevestigd door Imke Boerma, woordvoerder van Staatsbosbeheer. "Nog niet in grote groepen of op plekken waar veel mensen komen. Mocht dit wel gebeuren, dan geven we opdracht aan een gespecialiseerd bedrijf om de rupsen weg te zuigen. We monitoren de situatie wekelijks." In het nabijgelegen Bentwoud zijn al rupsen weggezogen. ,,Dat is gebeurd bij het hondenlosloopgebied. We hebben daar ook borden geplaatst en afzetlinten."

Van Egmond vindt het een zorgelijke ontwikkeling. "Iedereen loopt in het Gouwebos: moeders met baby's in de kinderwagen, ouderen met een rollator, joggers, spelende kinderen. Terwijl die rups echt gevaarlijk is." Dat geldt zeker ook voor honden, wil ze benadrukken. Van Egmond is al jaren actief als hondenfokker en heeft vanuit haar netwerk verontrustende berichten gehoord. "Honden kunnen heel ziek worden en zelfs dood gaan", waarschuwt ze.

Allergische reacties

Haar zorgen worden gedeeld door dierenarts Amand Hermans van Dierenartspraktijk Boskoop. "Ik heb in mijn praktijk nog geen ernstige gevallen gehad, maar ik ben er wel op voorbereid", vertelt de dierenarts. "Mensen krijgen vooral jeukklachten als ze de brandharen op hun huid krijgen. Dieren hebben een vacht, maar een hond kan er zijn neus insteken of het in de bek of ogen krijgen. Dan volgen er allergische reacties, van blaren op de tong en opgezwollen slijmvliezen tot ademhalingsproblemen en ontstoken ogen." Volgens Hermans treden de klachten binnen enkele minuten op. "Het is dan zaak om direct de bek of ogen te spoelen met water." Hij adviseert om altijd een fles water mee te nemen en plastic handschoentjes, om zelf contact met de brandhaartjes te vermijden. "Als de klachten niet snel verminderen, kunnen we de hond een injectie toedienen." Etha van Egmond let goed op, zegt ze. "Het zou wel een ramp zijn als we vanwege de rups niet meer in het Gouwebos kunnen komen. En ook niet in het Bentwoud."

Tekst: Morvenna Goudkade

Advertentie

Categorieën