Jongerenwerkers vlnr Dennis Ties en Jessica
Jongerenwerkers vlnr Dennis Ties en Jessica

Wat kunnen ze voor jou als jongere doen?

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - De jeugdwerkers van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk komen graag in contact met de jongeren tussen 12 en 23 jaar. In hun optiek zijn de jongeren de deskundigen op het gebied van jongeren. Als jeugdwerkers hebben zij vooral een luisterend oor voor de jongeren. Met hun activiteiten (boordevol humor, creativiteit, energie en positiviteit) proberen ze hen te enthousiasmeren, ondersteunen of begeleiden om hun plaats in de maatschappij te vinden en in te nemen.

Een mond vol doelstellingen, direct overgeschreven uit hun kekke folder. Dat kan, want het sluit direct aan bij wat Jessica, Ties en Frank in een interview benadrukken: ze willen er vooral voor jou zijn. Omdat ze als geen ander weten dat die puberteit niet altijd even makkelijk is. De één fietst er fluitend doorheen, de ander komt in het zwaarste verzet nog geen centimeter vooruit.

Waar ligt de grens

Waar sta je voor? Wie wil je worden? Hoe ga je dat bereiken? Het zijn vragen die op je afkomen in je puberteit. Ineens moet je van alles. School en andere beslissingen nemen die je toekomst bepalen. Weet jij wat je later wilt worden? Hoe ga je om met al die lichamelijke veranderingen. Hoe ga je om met de andere sekse? Wat wil je, als je überhaupt al wat wilt? Wat wordt er verwacht en aan welke verwachtingen wil jij voldoen? Je wordt geacht wijs te zijn. Maar wat is wijsheid?

Ze moeten niks

Jessica: "Gemeentebreed bezoeken we alle kernen. Als we ergens een groepje jongeren zien staan, stappen we erop af en maken een praatje. We trappen een balletje mee in de voetbalkooi of knopen met de meiden een gesprek aan. We komen hen niet vertellen wat ze zouden moeten doen of laten. We willen vooral een luisterend oor zijn voor als er iets speelt waarmee ze bij anderen niet terecht kunnen."

Hoogst haalbare

Ties: "Voor mij is het hoogst haalbare dat jongeren bewust worden van de keuzes die ze nu maken. Wat betekent jouw keuze op de lange termijn? Als je nu geen zin in school hebt, wat betekent dat voor je wanneer je als volwassene op de arbeidsmarkt staat? Die volwassenheid lijkt lichtjaren van je verwijderd, maar is er eerder dan je denkt. En voor het woord school kun je drank, drugs en seks invullen. Het zijn grofweg begrippen waar deze leeftijdsgroep voor het eerst in hun leven mee te maken kan krijgen."

Inspringen voor het veel gaat kosten

"Signaleren dat er iemand gaat uitglijden, dat is ons doel. Een leerplichtambtenaar bezoekt de jongere als hij regelmatig niet op school komt. Maar zij kunnen alleen verbaliseren. Maar wie motiveert die jongere toch de draad weer op te pakken? Als de ouders het hadden gekund, hadden ze dat toch allang gedaan? Van acht uur gamen op een dag word je niet intelligenter. De leerplichtambtenaar zou moeten weten dat zo'n jongere bij ons past. De wachttijden bij zorginstanties, de transitie tussen verschillende zorgaanbieders, wie vult die gaten op die soms máánden kunnen duren? Wie komt tot actie als een jongere zijn of haar zorgafspraak niet nakomt? Daar zijn wij voor. Juist laagdrempelig met jongeren in gesprek gaan, zodat ze niet echt uitglijden en ver wegblijven van dure zorg die pas ingeschakeld mag worden als het allang te laat is."

Korte lijnen

''Naast deze baan van 16 uur hebben we allemaal een andere baan. We zouden veel meer willen doen dan we kunnen doen. De gemeente is onze opdrachtgever. We zorgen voor korte lijnen en prettig contact, maar er zijn zoveel verschillende schijven voor er beslissingen genomen kunnen worden. En soms lopen we tegen een verschil van inzicht aan.''

Legale hangplek

''Wij denken dat er in elke kern een plek moet zijn waar jongeren kunnen samenkomen. Een plek waar ze legaal mogen hangen zonder overlast te verzorgen. De meeste jongeren gaan er op een positieve manier mee om en er is een enkeling die de boel verstiert. Zo'n akkefietje is er geweest. De jongeren wilden dat wat gesloopt was zelf opknappen, maar dat was niet de bedoeling volgens de gemeente. Een gemiste kans, denken wij dan.''

Sporten

''In de wintermaanden sporten we in de Sporthoeve. Jongerencentrum De Zon (SSCB De Zon) aan de Eiber in Bodegraven is een gebouw met ruimte om met elkaar te chillen, gamen of gewoon een drankje doen. Soms zitten we één op één om voor hen lastige zaken te bespreken. Of we kennen de jongere of ze zijn aan ons doorverwezen. We proberen hen te stimuleren hun dj-skills te oefenen, of wat ze ook als ambitie hebben. In de weekenden worden er veelal door jongeren zelf activiteiten georganiseerd. Kortom, we zijn er niet alleen om te controleren of het wel goed met jongeren gaat."

Inmiddels heeft Dennis een technisch klusje geklaard in het gebouw en komt erbij zitten. Wat er zo leuk aan pubers is? Dennis met een vrolijke grijns: "Een boeiende bevolkingsgroep."

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën