Afbeelding

'Zonnepanelen leveren hoger rendement op dan menig bedrijfsvoering'

Algemeen

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft zich tot doel gesteld het huidige aantal van 33.000 zonnepanelen op te schroeven naar minimaal 150.000. Verantwoordelijk wethouder Robèrt Smits steekt niet onder stoelen of banken dat een groot deel van de beoogde zonnepanelen op bedrijfsdaken kan worden gelegd.

Gemeente en Ondernemersplatform Bodegraven-Reeuwijk (OPBR) verlagen de drempel voor ondernemers om zich te laten informeren over zonne-energie op hun daken. De tien eerste ondernemers die zich melden, kunnen deze zomer op kosten van deze twee partijen een quickscan laten uitvoeren. Anderen profiteren tijdelijk van 50 euro korting. De quickscan, die normaliter 250 euro kost, geeft inzicht in de te verwachten investering en, vooral, het rendement en de terugverdientijd.

Wethouder Robèrt Smits en Ronald Schilt, voorzitter van de werkgroep OPBR Duurzaam, zijn beiden positief gestemd over de beslissing die iemand neemt na het uitvoeren van een quickscan. "Je hebt geen passie voor het klimaat nodig om het voordeel van zonnepanelen te zien. Het is een goede investering met een hoog rendement, niet zelden hoger dan iemands eigen bedrijfsvoering," vertelt Schilt. Dat klinkt onwaarschijnlijk, maar hij is ervan overtuigd. "Ondernemers geloven het niet omdat ze de berekening nooit hebben gemaakt. Dit initiatief brengt die berekening binnen handbereik. Ik raad dan ook alle ondernemers aan om die scan te laten uitvoeren."

Het laten uitvoeren van de quickscan is interessant voor elke ondernemer die minimaal 70 m2 vrij beschikbaar dak heeft. Wie dat niet heeft, kan samen met de buren wellicht wel tot die minimale oppervlakte komen. Als collectief komen ze dan ook in aanmerking voor een gratis scan, als ze een van de tien snelsten zijn. Smits: "Aan de investering in zonnepanelen gaat de lokale overheid verder niets bijdragen, want de ondernemer gaat er zelf echt de financiële vruchten van plukken. De reden dat we de quickscan tijdelijk gratis maken, is om de aanleg te versnellen. Doordat er veel discussie is rondom duurzaamheid, nemen sommige ondernemers een afwachtende houding aan. Wie de berekening ziet, komt vanzelf in actie. En daar gaat het om."

Noodzaak

Hoewel de terugverdientijd de afgelopen jaren is afgenomen naar 5 tot 10 jaar, is dat voor veel bedrijven nog steeds een verre horizon. Toch is het noodzakelijk dat meer daken bedekt worden. Schilt: "We hebben een klein landje, dus we ontkomen er niet aan om energie op te wekken op elke vierkante meter die we beschikbaar hebben. Daar zijn moeilijke en makkelijke plekken voor. Windmolens neerzetten in de mooie natuur van het Groene Hart is pijnlijk. Zonnepanelen op lege daken plaatsen, is schieten voor open doel."

Goed voorbeeld

In aanvulling daarop vertelt Schilt over de toegevoegde waarde van de OPBR Duurzaam. De werkgroep is van en voor ondernemers. Doel van deze werkgroep is om het bedrijfsleven van Bodegraven-Reeuwijk zo effectief en efficiënt mogelijk een zo groot mogelijke bijdrage te laten leveren aan de verduurzaming van de bedrijven in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Schilt: "Dit doen we door bedrijven te informeren en inspireren. Een belangrijk middel hiervoor is bijeenkomsten over verschillende onderwerpen op het gebied van duurzaamheid. In het symposium van september zijn we bij Edelman. We staan dan met name stil bij het onderwerp zonnepanelen. Op dat symposium zijn ondernemers aanwezig die nu al zonne-energie opwekken. Zij delen graag hun ervaringen met de aanwezigen." Lachend voegt hij eraan toe: "Valkuilen, best-practices, 'do's and don'ts', we horen dat nu eenmaal liever niet van een politicus of adviseur, maar vertrouwen graag op het oordeel van een collega-ondernemer."

Meer informatie over het project Zon op bedrijfsdaken is te lezen op zobr.nl

Op opbr.nl informeert OPBR Duurzaam de ondernemer over een veelheid aan maatregelen. Deze maand is een begin gemaakt met een kennisbank op het gebied van duurzaam ondernemen. Deze kennisbank wordt in de komende maanden flink aangevuld.

Iedere situatie is uniek

Ondernemer Ton de Waardt heeft op bedrijventerrein Zoutman aan de Leeghwaterstraat in 2018 circa 380 zonnepanelen laten installeren. Maandelijks wordt zo'n 85% van het stroomgebruik in het pand verkregen uit zonne-energie. Volgens De Waardt is het voortraject vooral erg belangrijk: "Je moet allereerst nagaan of je wel zonnepanelen op je dak kúnt leggen. Daarna ga je kijken of de aansluiting voldoende is en wat er met de hoeveelheid zonnepanelen die je kwijt kunt, opgewekt kan worden." Doordat er veel bij komt kijken is het een must om een adviseur in handen te nemen. "Iedere situatie is uniek, dus er ligt niet een kant en klaar plan voor je klaar", aldus De Waardt. Met de slimme meters van tegenwoordig kun je per maand zien hoeveel je verbruik is en hoeveel energie je hebt opgewekt. De PV-panelen zijn nu ruim een jaar in werking en de verwachte terugverdientijd inclusief subsidie lijkt te kloppen. De Waardt: "De besparing die we maandelijks aan energiekosten hebben, zorgt ervoor dat de investering voor ons binnen 7 à 10 jaar terugverdiend is."

Afbeelding

Advertentie

Categorieën