Afbeelding

Joke van den Berg houdt de postzegelhandel levendig

Human Interest

Reeuwijk - Joke (65) en Henk (70) van den Berg zijn geboren en getogen Reeuwijkers en al 27 jaar de eigenaars van Joke van den Berg Postzegelhandel. Hoewel, zoals de naam van het bedrijf al doet vermoeden, was Joke de eerste eigenaar. "Elf jaar geleden ging Henk met vervroegd pensioen en kwam hij helpen in de winkel. We hebben er een VOF van gemaakt, maar als er iets geks gebeurt, zegt hij altijd: 'Jouw naam staat op de deur'."

"Ik ben in 1989 begonnen als postzegelhandelaar", vertelt Joke. "Toen verkocht ik nog uit huis, met alle voorraad op zolder. Als mensen bij ons langskwamen, was het 'rechts aanhouden, want links ga je op je plaat'!"

Al gauw zei Joke tegen Henk dat ze wel eens een winkel zou beginnen. "Droom lekker verder", zei hij, maar op Koninginnedag 1992 sloegen ze al de eerste steen voor het pand op de Bernadottestraat, waar de winkel nog steeds zit. "Ik begon heel klein, met een keukenblok, kantoor, magazijn en winkel op een paar vierkante meter gepropt. Pas in 2001 hebben we met de buren over het hele stuk een bovenverdieping laten bouwen."

Handelsgeest

Hoe is Joke ooit in de postzegelwereld terechtgekomen? "Dat is zijn schuld", zegt ze, wijzend naar haar man. "Hij was de verzamelaar." Henk denkt diep na waar zijn eigen passie vandaan komt. "Ik ben als kind begonnen met verzamelen en het in feite nooit zat geworden. Maar zij is de dochter van ouders met een handelsgeest. Het zit in het bloed."

"Ja, ik ging mee naar een beurs en ik vond het leuk wat daar allemaal gebeurde. Lekker handelen, prijzen afspreken, nieuwtjes uitwisselen..." Joke had haar passie gevonden. "De winkel is leuk, maar het aanwezig zijn op grote beurzen is helemaal een feest. Het is hard werken, dat wel. En met een stand van tien meter lang moet je ogen in je achterhoofd hebben. Maar het is erg leuk en de mensen zijn nooit chagrijnig. Ze zijn immers met hun hobby bezig."

Sparen voor gevorderden

Postzegels sparen is niet simpelweg plaatjes plakken. Je kunt met allerlei dingen rekening houden, bijvoorbeeld de 'tanding' van een postzegel. De karteltjes aan de zijkant variëren van 7 tot 16,5 'tand' per twee centimeter en die tanding kan zelfs binnen een afbeeldingstype verschillen. Om dat te meten, verkopen Joke en Henk een speciale 'tandingsmeter'.

Het maakt ook uit of een zegel gestempeld is of nog 'postfris'. Oftewel, of de gomlaag die een zegel laat plakken nog op de achterkant zit. Als deze helemaal intact is, is de postzegel het meeste waard. "Voor een missende zegel in een verzameling kunnen de prijzen aardig oplopen, vooral een postfrisse postzegel van voor de oorlog", zegt Henk.

"Daar zit gelijk het nadeel van online postzegels kopen", vult Joke aan. "Dan zie je alleen een plaatje van de voorkant en is het afwachten of de gomlaag er goed uitziet of dat hij zelfs is 'nagegomd' in een poging de waarde te doen stijgen." Henk stemt in. "Op de beurs kun je zelf kijken. Wij kunnen inmiddels aardig beoordelen of een postzegel echt origineel is."

Postzegel op zijn retour

Joke van den Berg Postzegelhandel is één van de circa 35 overgebleven fysieke postzegelhandels in Nederland en dat aantal daalt de afgelopen jaren hard. Het echtpaar vult de handel aan met de verkoop van kantoorartikelen en postkaarten en het maken van pasfoto's. "Ik ben bang dat het een aflopende zaak is", grimast Henk. "Hoewel er nog veel mensen naar de beurs komen, is onze aanloop steeds minder."

"We hebben een vast klantenbestand, maar soms gaat er daar iemand van dood", vertelt Joke. "Nieuwe verzamelaars zijn er niet. Heel af en toe pakt iemand zijn jeugdverzameling weer op na zijn veertigste of gaan ze verder met een geërfde verzameling, maar dat is het."

Achter de geraniums?

Toch denkt het echtpaar nog niet aan stoppen. "Ik heb altijd gezegd dat ik 105 zal worden", zegt Joke. "Dat zou wel klanten trekken", grinnikt Henk. Dan, iets serieuzer: "Zo lang we het sjouwwerk nog aankunnen en de beurzen hun stageld blijven opbrengen, houden we vol. Het is nu echt alleen nog een hobby. Als ik thuis achter de geraniums moet gaan zitten om iets 'voor mezelf' te doen, zou ik eerst een nieuwe hobby moeten zoeken."

"Bovendien zit de winkel maar honderd meter van ons huis", voegt Joke toe. "Mooier kan je het niet vinden. Voorlopig blijven we gewoon doorgaan!"

Tekst en beeld: Key Tengeler

Advertentie

Categorieën