V.r.n.l.: Broos de Groot en Jan Bouwens (penningmeester respectievelijk voorzitter Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk), Teus de Wit (directeur Versluys Groep) en Arie de With (werkvoorbereider Kroese Daken BV).
V.r.n.l.: Broos de Groot en Jan Bouwens (penningmeester respectievelijk voorzitter Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk), Teus de Wit (directeur Versluys Groep) en Arie de With (werkvoorbereider Kroese Daken BV).

Zonnepanelen voor bedrijf én samenleving

Human Interest

Bodegraven - Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk plaatst haar eerste zonnepanelen. Op het dak van aannemers- en wegenbouwbedrijf Versluys & Zoon B.V. komen 400 panelen. De ene helft voorziet het bedrijf zelf van energie, de andere helft mag de energiecoöperatie onder haar leden verdelen.

Jan Bouwens, voorzitter van Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk, is enthousiast over dit eerste project: "We zijn al een tijd bezig om bedrijven te benaderen met de vraag of we hun dak kunnen gebruiken voor onze zonnepanelen. We kunnen eindelijk aan de slag en daar zijn we erg trots op." Bouwens voegt toe dat de coöperatie nu echt op stoom komt. "Het tweede dak is ook al bijna rond."

Maar eerst moet Kroese Daken B.V. nog 400 panelen installeren op het dak van Versluys & Zoon B.V. Dat dit bedrijf de eerste partner is van de Energiecoöperatie mag geen verrassing heten, vindt Teus de Wit, directeur van de Versluys Groep. "We hebben ons kantoor al gasloos en klimaatneutraal gebouwd. Nu wilden we zonnepanelen op onze loods om in onze eigen energiebehoefte te voldoen. We bleken ruimte over te hebben. Dan geef ik dat liever aan de Energiecoöperatie dan dat ik zelf ga terugleveren. Financieel is het misschien aantrekkelijker om iets anders te doen, maar ik vind dat een bedrijf een bijdrage moet leveren aan de omgeving waarin het zich bevindt."

Zonne-energie voor iedereen

"Het is duidelijk dat inmiddels heel veel mensen zich zorgen maken over het klimaatprobleem, maar over de oplossingen verschillen de meningen", zegt Bouwens. "De Energiecoöperatie Bodegraven-Reeuwijk wil in samenwerking met bedrijven bijdragen aan de verduurzaming van de samenleving. Bovendien willen we dat iedereen hieraan kan meedoen. Ook mensen die niet het geld hebben om zelf zonnepanelen te installeren of zelfs geen eigen dak hebben, moeten kunnen profiteren van zonne-energie."

Daarom kunnen mensen voor slechts 5 euro lid worden van de coöperatie. "Intussen zoeken wij naar bedrijven op wiens daken we zonnepanelen kunnen plaatsen. Zodra we dan een project beschikbaar hebben, kunnen mensen zich daarop inschrijven. Dat kan nu dus voor het eerst!"

Mensen die zich hebben ingeschreven, krijgen hun energiebelasting terug. Een klein percentage daarvan vraagt de coöperatie terug om de kosten te dekken van het plaatsen en onderhouden van de zonnepanelen. "Een lid betaalt ongeveer 4 cent per kWh minder. Dat komt neer op 150 euro voordeel per jaar bij gemiddeld verbruik!"

Werknemers van Versluys Groep krijgen als eerste de kans om zich als lid van de coöperatie voor dit project in te schrijven. "Die kans wil ik mijn medewerkers graag geven", aldus De Wit.

Efficiënt met energie

De Wit is blij dat zijn bedrijf kan bijdragen. Zijn motto: alles wat je niet gebruikt, hoef je niet op te wekken - maar alles wat je wilt gebruiken, moet je opwekken. "Ik wil geen 'groene' onderneming zijn, maar een 'energievrije'", zegt De Wit. "Een 'groengoeroe' is misschien blij als we geen weg aanleggen zodat een stukje natuur behouden blijft, maar ik wil liever mijn mobiliteit behouden. Aan de andere kant raken fossiele brandstoffen op en zijn ze milieubelastend. Als we op hetzelfde niveau willen doorleven als we nu doen, moeten we dus op zoek naar alternatieve energiebronnen."

Vanuit die gedachte probeert Versluys Groep zo efficiënt mogelijk met zijn energie om te gaan. "We produceren liever zo min mogelijk restwarmte, dan dat we proberen onze uitstoot te compenseren", stelt De Wit. Dat 'compensatiegedrag', daar gelooft hij niet in. "Een boom planten voor elke scheet die je laat, vind ik onzin. We moeten zelf en direct ermee aan de slag. Wij hebben bijvoorbeeld biobased asfalt ontwikkeld en zijn bezig de eerste elektrische wals ter wereld te ontwikkelen. Dat kost twee keer zoveel als een normale wals, dat verdienen we nooit terug. Maar daar gaat het niet om. We doen het omdat we geloven dat het nodig is."

Tekst en beeld: Key Tengeler

Advertentie

Categorieën