Afbeelding

Doornbos sluit na 46 jaar de winkeldeuren

Human Interest

Bodegraven - Na zo'n 46 jaar zal ook het vertrouwde Doornbos Elektrotechniek de winkeldeuren sluiten. Wel heeft het installatiebedrijf zijn expertise gebundeld met die van het Elektro Technische Bureau Hogenes uit Alphen aan den Rijn. Zo blijft de installatie afdeling van het bedrijf voortbestaan.

Het lijkt een niet te stoppen trend, winkels die uit het straatbeeld verdwijnen. Alles is via internet te koop. De prijzen zijn bepalend, de goedkoopste kan de kopers bedienen. Gerard Stolwijk kan erover meepraten: "Niet alleen de detailhandel heeft het zwaar, ook de groothandelaren dunnen uit. Evenals het aanbod en de kwaliteit van de producten."

Van Wilhelminastraat naar Prins Hendrikstraat

Arjan Doornbos had de zaak van zijn vader, die het bedrijf aan de Wilhelminastraat voerde, overgenomen. Behalve de winkel startte hij het installatiebedrijf. In 1973 was de winkel van bakker Verlaat in de Prins Hendrikstraat omgebouwd tot een winkel waar de nieuwste snufjes op gebied van elektra te koop waren. Corrie Doornbos, zijn echtgenote: "Je bent jong en de wereld ligt voor je open. Het was dan ook een grote schok toen we na zo'n drie jaar huwelijk hoorden dat Arjan ongeneeslijk ziek was. Niets meer aan te doen, volgens de arts. Een heftige periode brak aan. Ik was absoluut niet technisch, kon nog geen stekker aan een snoer zetten."

Een kwartje tussen de dubbeltjes

De woorden van Arjan is Corrie nooit vergeten. "Hij gaf aan dat ik niet technisch hoefde te zijn, dat ik daar het personeel voor had. Met een baan wist je iedere maand waar je aan toe was en met een eigen bedrijf moet je soms een kwartje tussen de dubbeltjes treffen. Ik ben enorm blij met het personeel wat al die jaren met ons gewerkt heeft. Ze waren loyaal en bleven allemaal zo lang."

Van cassette deck naar cd-speler

De ontwikkelingen op gebied van elektronica zijn enorm geweest. Neem alleen al het koffieapparaat: van handmatig opgieten van het kokende water tot de koffiepads van nu. Een ander voorbeeld was de platenspeler die de vinyl lp's liet ronddraaien en die is uitgemond in de iPod Touch. De opkomst van de videobanden die weer gevolgd werd door de DVD-spelers. In de winkel was de snelle ontwikkeling beter zichtbaar dan in het installatiebedrijf.

Veiligheid voor alles

"Kwaliteit voor kwantiteit", zo vertelt Marita, de dochter van Tom Verkerk. Haar vader werkt al 43 jaar in het bedrijf en ook Marita heeft er alweer tien jaar opzitten. Vader en dochter vullen elkaar aan: "Voor de crisis van 2008 werd het installatiewerk als het ware op ons bureau gelegd. De bouw, die bij een crisis altijd een paar jaar achter loopt, ging onderuit en ook bij ons liep de hoeveelheid werk sterk terug. Het personeelsbestand is die jaren gehalveerd. Gelukkig door natuurlijk verloop. Na de crisis is de werkwijze anders geworden. Als het even kan, moet alles tegen bodemprijzen worden geleverd, wat ten koste gaat van zowel arbeid als materiaal. Daar willen we niet aan meedoen met klanten als Ipse de Brugge, particuliere woningbouw en aannemers; veiligheid voor alles. De snelle bouw is hierdoor niet onze doelgroep."

Personeelstekorten

Corrie Doornbos: "We zijn dankbaar dat we overeind zijn gebleven als relatief klein bedrijf. Eind 2018 stond meneer Hogenes op de stoep. Hij gaf zijn visitekaartje af met de woorden dat we eens moesten praten. ETB Hogenes is ook een familiebedrijf met activiteiten die goed aansluiten op de onze. Specialisatie in ontwerpen, aanleggen, onderhouden en uitbreiden van elektrotechnische installaties. Het bleek beide ondernemingen dezelfde werkvisie en deskundige service hadden. Ik heb er lang over nagedacht, het was tenslotte het levenswerk van Arjan. Uiteindelijk zijn we met dit bedrijf in zee gegaan."

Domotica & IoT

Marita Verkerk: "De ontwikkelingen zijn de laatste decennia mede door de drang naar verduurzaming enorm snel gegaan." Domotica, de elektronische communicatie tussen allerlei voorzieningen in de woningen en IoT, het internet of things, waar alledaagse voorwerpen zijn verbonden met het netwerk om gegevens uit te wisselen. Zo kun je met je mobiel op afstand je apparaten bedienen.''

Keerzijde

Tom Verkerk: "De tijd dat we zelf repareerden, ligt achter ons. Het is te duur geworden om onderdelen te bestellen én te repareren. Dus wordt er op grote schaal weggegooid. Ook de kwaliteit van de apparaten is achteruit gegaan. Kocht je vroeger een apparaat wat duur in aanschaf was, maar wel lang meeging, nu gaan de apparaten gemiddeld nog maar zo'n zeven jaar mee. Kijk naar alle branden, dat is in mijn optiek een afspiegeling van de prijs-kwaliteit-verhouding. Verzekeringsmaatschappijen sturen niet voor niets richting certificering van de elektrische installaties."

Tevreden

Tom Verkerk en Gerard Stolwijk, mannen van het eerste uur, hebben net als Corrie Doornbos vrede met de stap die gezet is. "Het laat zien dat wij, als Doornbos Elektrotechniek, onze blik op de toekomst hebben gericht. Door het samengaan met ETB Hogenes kunnen wij deze toekomst verwezenlijken."

Tekst: Marlien van Leeuwen

Beeld: Archief Doornbos Elektrotechniek

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertentie

Categorieën