Tradities én vernieuwing bij komende Najaarsmarkt

Algemeen

Bodegraven - Over een paar weken is het zover: de Najaarsmarkt 2019. De Evenementen Commissie Bodegraven (ECB) is druk bezig met de voorbereidingen van hét feest van het jaar in Boreft. Van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 september is het vier dagen lang entertainment, met een afwisselend programma vol vertrouwde en nieuwe activiteiten. Jarenlange tradities rondom de Kaaskoningin gaan hand in hand met vernieuwing.

Van oudsher werd de Najaarsmarkt georganiseerd door de gemeente. "Die jaren van 'de gemeente organiseert, de gemeente betaalt' zijn al even voorbij", zegt Ben van 't Hof, vice-voorzitter ECB. Sindsdien is de ECB opdrachtgever van grote evenementen, waaronder de Najaarsmarkt. Ben: "Natuurlijk kunnen we dat niet alleen. We hebben sponsoren nodig, veel sponsoren. Zonder hen geen feest. En we werken samen met diverse professionele partijen, veelal lokaal. En vergeet de talloze vrijwilligers niet, die zich vaak jarenlang inzetten. Het is hét feest van Boreft voor Boreft."

12-inch race
Naast tradities zet de ECB ook in op vernieuwing. De Najaarsmarkt is bedoeld voor iedereen, voor jong en oud. Zo krijgt de Kaas- en Bloemenshow een nieuwe setting. En op zaterdag is er een geheel nieuwe activiteit: de 12-inch race. Volwassenen kunnen in teamverband meedoen aan deze hilarische wedstrijd op fietsen met kleine wielen. De start is om 11.30 uur, vóór het ringsteken, op hetzelfde parcours: Van Dobben de Bruijnstraat-Vijverlaan-Kerkstraat. Opgeven is nog mogelijk via fietspad@live.nl.

Boerenkaas, cultureel geel
De Najaarsmarkt is ooit begonnen als jaarlijkse ontmoetingsplaats voor kaasboeren en -handelaren. Inmiddels is het uitgegroeid tot een groot vierdaags evenement voor het hele dorp. Jarenlange tradities blijven behouden, het waardevolle gemeentelijk erfgoed wordt gekoesterd. In 1952 werd de eerste Kaaskoningin gekozen, sinds 1968 heeft Bodegraven ieder jaar een Kaaskoningin en twee hofdames. Ook traditionele activiteiten die jaren teruggaan, staan september op het programma, waaronder het ringsteken met paard-en-wagen en de jaarlijkse kaaskeuring op de kaasmarkt. En ook het Kaascorso, de feestelijke optocht door het dorp, met als thema 'Boerenkaas, cultureel geel'. Het koninklijk gezelschap is dan voor de allereerste keer te zien. Voor de jaarlijkse Kaas- en Bloemenshow geldt: vertrouwd concept, vaste locatie, maar een nieuwe presentatie. Jan Kaptein, sinds jaren lid van de Marktcommissie: "Kom die vrijdag of zaterdag zelf een kijkje nemen. Het is absoluut de moeite waard!" Natuurlijk draait ook de vierdaagse kermis weer en is er twee dagen een gezellige braderie op het dorp.