Afbeelding
Foto:

Tim hoopt op meer respect

Human Interest

Bodegraven - Tim is 34 jaar en homoseksueel. Bovendien heeft hij een lichamelijke beperking. Het leven is dus niet altijd even gemakkelijk voor hem. Door meer aandacht te vragen voor de gelijkwaardigheid van de LHBTI-gemeenschap, hoopt Tim dat er ook voor hem wat meer respect zal komen. LHBTI staat voor Lesbienne, Homo, Biseksueel, Transgender, Intersekse.

Tim is geboren en getogen in Bodegraven. Vanwege zijn beperking heeft hij zijn hele jeugd in Rotterdam op school gezeten, waardoor hij zich niet een echte Bodegraver voelt. Hij is blij dat zijn ouders hem, ondanks zijn beperking, niet in de watten hebben gelegd. Tim: "Dat heeft me behoorlijk weerbaar gemaakt."

In de puberteit, toen hij ongeveer 14 jaar was, besefte hij dat hij ''liever naar mooie jongens keek dan naar meisjes." Toch heeft Tim dat nog lang voor zichzelf gehouden. Hij wilde zeker zijn van zijn gevoelens. Uiteindelijk heeft hij op 20-jarige leeftijd zijn opa in vertrouwen genomen. Kort daarna heeft hij zijn ouders en broer en zus ingelicht over het feit dat hij homofiel is. Tim: "Mijn ouders zijn gelukkig open minded mensen en accepteren me zoals ik ben."

Zelfstandig

Tim is het huis uitgegaan toen hij 26 jaar oud was. Door zijn beperking woont hij in een appartement voor jongvolwassenen met een beperking van stichting de Parel. Het initiatief voor deze woongroep ligt bij de PKN kerken. De ouders van de bewoners willen dat de waarden en normen van de woongroep gebaseerd zijn op een christelijke grondslag. Dat was even lastig, maar Tim heeft al snel binnen de woongroep zijn geaardheid openbaar gemaakt. Het was niet voor alle bewoners even gemakkelijk te accepteren, maar Tim voelt zich er nu goed thuis

Hij werkt in Woerden op de Sociale Werkplaats als productiemedewerker en is daar ook lid van de ondernemingsraad. Daarnaast is hij zowel op gemeentelijk als op landelijk niveau actief voor D66.

Gezellig

Tim steekt zijn geaardheid niet onder stoelen of banken, maar loopt er ook niet mee te koop. Tim heeft op dit moment geen relatie en dat vindt hij jammer. "Het is best moeilijk om met gelijkgestemden in contact te komen. Ik mis een gezellige plek, zoals het Huis van Alles, voor homo's en lesbiennes hier in de buurt waar ik gewoon mezelf kan zijn. In de grote steden zijn die horecagelegenheden wel te vinden, maar hier in de buurt niet. Ik moet nu altijd voorzichtig zijn als ik bijvoorbeeld op straat mijn affectie toon voor een vriend. Hand-in-hand lopen is uit den boze hier, laat staan elkaar een zoen geven. Waarom mogen hetero's dat wel en homo's niet? Wij zijn toch ook normale mensen", verzucht Tim.

Samen Happy in Bodegraven

Op woensdag 11 september organiseert gemeente Bodegraven-Reeuwijk in samenwerking met het COC Rotterdam een Regenboogbijeenkomst. Doel van deze bijeenkomst is een actieplan te bedenken zodat LHBTI'ers zich sociaal meer geaccepteerd achten, zich minder eenzaam en veilig voelen. Op straat, maar ook bij sportclubs kerken en scholen. Tim helpt mee met het organiseren van deze Regenboogbijeenkomst. "Ik hoop zo dat er wat meer respect voor ons komt."

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Advertentie

Categorieën