Nini Straver met de prijzen voor de altijd-prijs-enveloppen
Nini Straver met de prijzen voor de altijd-prijs-enveloppen

Nog één keer de 'altijd prijs enveloppen'

Human Interest

Reeuwijk - Nini Straver stond al achter een marktkraam toen Bruisend Reeuwijk nog Waterspektakel heette. Na zo'n twintig jaar is dit het laatste jaar dat ze haar 'altijd prijs enveloppen' voor het goede doel zal verkopen. Het Erasmus MC-Sophia Rotterdam en Ronald McDonald Huis zijn voor opvrolijkende extraatjes afhankelijk van giften en donaties. De Reeuwijkse Nini Straver is zo'n actieve donateur. Niet van geld maar van die extraatjes, waar ze zelf voor zorgt.

Nini Straver: "Het zal zo rond ons 25-jarige huwelijk geweest zijn dat we aan een goed doel dachten. We wilden graag iets voor een ander doen. Zelf hebben we alles wat we willen. Zomaar een bedrag overmaken daar ben ik niet van, je hoort te vaak dat er zoveel aan de strijkstok blijft hangen." Jos en Nini houden ontzettend van kinderen. "Zo kwam ik op het idee om Ria Bremer, de presentatrice, te benaderen. Haar hebben wij gevraagd welk doel we zouden kunnen steunen. Zo zijn ze bij het Erasmus MC-Sophia Rotterdam en het Ronald McDonald Huis gekomen."

Onderhandelen

Er ligt een volle ordner op de keukentafel met alle activiteiten die Nini voor zowel de zieke kinderen als hun broertjes en zusjes heeft gedaan. Een greep uit die activiteiten laat zien dat ze tijdens Sinterklaasavond een buffet organiseerde voor de patiëntjes, hun ouders en broertjes en zusjes. En daar horen natuurlijk Sint-cadeautjes bij. Het zijn altijd doe-cadeautjes waarmee op bed gespeeld kan worden. Nini: "Ik ben er het hele jaar mee bezig. Als er bijvoorbeeld ergens stripboeken in de aanbieding zijn, koop ik ze alvast. Als het even kan probeer ik te onderhandelen over de prijs. Doorgaans zijn winkeliers bereid mee te werken. De stripboeken worden door de kinderen dan weer onderling geruild, zo hebben ze er nog langer plezier van."

Het hele gezin

"Natuurlijk is het voor de patiëntjes het zwaarst, maar ook de andere kinderen van het gezin hebben het moeilijk. Het zieke kind krijgt (begrijpelijk) alle aandacht. De zorgen van de ouders zijn doorgaans zo groot, dat merken en voelen de andere kinderen ook. Tijdens de zomerperiode zitten broertjes en of zusjes soms weken met hun ouders in het Ronald McDonald Huis. Daarom denken we aan alle kinderen."

Neonatologie

De manager van beide centra, Natasja Jongenotter, vraagt soms aan Nini of er nog iets in het potje zit. "En dan geeft ze aan wat ze graag zouden willen. Wat vrolijker bedlinnen dan het standaard witte linnen, maar het moet wel oneindig vaak gewassen kunnen worden. Pannen en kinderbestek voor het Ronald McDonald huis. Op de afdeling neonatologie liggen de kindjes die veel te vroeg geboren zijn. Ouders hebben dan nog niet altijd kleding. Van de allerkleinste maten hebben we allerlei kleding ingekocht. Per stuk mooi verpakt voor jongens of meisjes. Zo kan de verpleging het als een cadeautje geven."

Niet zomaar voorbij lopen

Nini staat ook op rommelmarkten. "Maar niet met rommel", zegt ze stellig. "Iedereen weet dat ik naar die markten ga en zo brengen ze hun spullen. Oud of versleten gaat wel direct de container in. Het organiseren van zowel de activiteiten die geld opbrengen, als de inkoop van de spullen neemt heel veel tijd in beslag. Maar ik krijg er zo'n gevoel van! Dat is voor mij de drijfveer waarom ik het al jaren doe." Maar na het komend Bruisend Reeuwijk doet Nini toch een stapje terug. Nou hopen we natuurlijk dat niemand die 'altijd prijs enveloppen' kraam zomaar voorbij loopt!

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën