Marieke van Meel - Communicatie tussen verschillende hulporganisaties
Marieke van Meel - Communicatie tussen verschillende hulporganisaties

"Kennis is er om gedeeld te worden"

Human Interest

Bodegraven - Het eerste internationale congres, waar maar liefst 27 verschillende vrijwilligers organisaties uit Europa aan deelnemen, vindt plaats op zondag 15 september in het Evertshuis. Een grote stap vooruit van de internationale hulp die aan het derdewereldland Nepal op vrijwillige basis gegeven wordt. Met als speerpunt de coördinatie van de verdeling van die steun over de gehele bevolking.

De Bodegraafse Marieke van Meel is als mede-initiatiefnemer de grote drijfkracht achter deze bijeenkomst. "Er zijn zoveel organisaties die zich vol overgave inzetten, maar allemaal op hun eigen eilandje. Met dit internationale congres willen we die organisaties aan elkaar knopen om zo kennisoverdracht te bevorderen."

Zeldzame nierziekte

Hoe kom je tot deze initiatieven? Eén van Mariekes kinderen is nierpatiënt. En dan ook nog een nierafwijking die zelden voorkomt (nefrotisch syndroom). Maar hele dagen thuis zitten was niets voor Marieke en zo richtte ze een vereniging op voor patiënten met die zeldzame nierafwijking. Ze zocht deze patiënten in Nederland en daarbuiten om te kijken wat ze voor elkaar konden betekenen. Zo vormde zich een Europees netwerk met ervaringen vanuit de patiënten. Ze kwam in contact met artsen en via hen werd ze weer voorgesteld aan andere artsen. Als vanzelf werd ze tussenpersoon voor artsen en patiënten. En in die hoedanigheid sprak ze op congressen. Marieke: "Als niemand opstaat, gebeurt er ook niets. Kennis is er om gedeeld te worden."

Natuurgeweld

Vorig jaar werd Marieke tijdens haar vakantie geraakt door de positieve instelling van de Nepalese bevolking, ondanks het natuurgeweld wat hen overkomen was (verwoestende aardbeving van 2015). Marieke: "Als je daar geweest bent, realiseer je je hoe welvarend wij zijn. De medische zorg met name voor nierpatiënten staat in schril contrast met onze zorg. Nierdialyse is alleen mogelijk in de grote steden. Woon je op het platteland zul je dus moeten verhuizen, wat alleen weggelegd is voor de rijkere families."

Allemaal eilandjes

Organiseren zit Marieke in het bloed. Marieke: "Organisaties aan elkaar knopen zodat kennis gedeeld kon worden. Zo heb ik contact opgenomen met het Nepalees consulaat in Amsterdam. Daar bleek dat er echt wel aandacht is door verschillende (vrijwillige) organisaties om hulp te bieden. Maar aan coördinatie ontbrak het. Iedereen concentreerde zich op zijn eigen eilandje. Veel hulp in de hoofdstad Kathmandu, maar daarbuiten niet tot nauwelijks.

Bestuursfunctie

"Spreiding van initiatieven was hard nodig. Het was zo'n positief geladen groep dat ik er zelf ook sprankelend vandaan kwam. Tegen de vrijgekomen bestuursfunctie heb ik geen nee gezegd. En op de vraag waar het eerste congres te houden om die spreiding van initiatieven vorm te gaan geven, dacht ik aan ons eigen Bodegraafse Evertshuis.

Samenwerkend platvorm

De 27 internationale organisaties uit onder andere Engeland, België en Duitsland komen bijeen op zondag 15 september om onderwerpen te bespreken als Duurzame Energie, Gezondheid, Onderwijs en Economische ontwikkeling. Ook de consul en ambassadeur van Nepal zullen aanwezig zijn, evenals burgemeester Van der Kamp. "Daarnaast is iedereen welkom om mee te luisteren en mee te denken als we na afloop met elkaar in discussie gaan."

Marieke: "Uiteindelijk zijn wij allemaal EU-burgers en gaat het over ons geld." Die gedeelde visie over al die thema's kan een rol hebben op het beleid van de Europese subsidies die voor Nepal gereserveerd zijn. Hoe worden die opgebouwd? Die aan elkaar geknoopte visies van alle betrokken partijen kunnen uitgangspunten worden voor het Europese beleid.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën