Afbeelding

Geschiedenis van broodvissers en jagers

Algemeen

Reeuwijk - Het Streekmuseum Reeuwijk is gevestigd in een voormalige boerderij aan de Oudeweg 3 en heeft dit najaar de tentoonstelling 'JAGEN, VISSEN & VANGEN als broodwinning'. De opbrengsten van jacht en visserij vormden eeuwen lang voor velen een belangrijke aanvulling op het inkomen. Dat kon omdat wild en vis vroeger in verhouding veel meer opbrachten dan nu. Het waren dus broodvissers en broodjagers. In de kraam van het Streekmuseum op de komende Najaarsmarkt zijn vrijwilligers aanwezig om u van informatie over deze boeiende tentoonstelling te voorzien.

Met hun manier van werken waren ze ook (onbewust) landschapsbeschermers. Behalve voor consumptie werden ook veel diersoorten gevangen voor de pels of omdat ze schade toebrachten aan de wild- en visstand. Met deze speciale expositie laat het Streekmuseum zien om welke dieren het ging en wat voor methoden en attributen werden gebruikt.

Als onderdeel van de expositie over de geschiedenis van de Jacht en Visserij zijn er op zaterdag 21 september op het voorplein van het museum vanaf 13.00 uur interessante demonstraties. Zo kan men o.a. zien hoe eendenkorven worden gevlochten, lokeenden gemaakt en netten worden geboet. Er wordt paling gerookt en verkocht. Ook kan gratis worden geproefd van ter plekke gerookte ganzenborst. Henny de Hoog staat er met schilderwerk van de omgeving van Reeuwijk en van diverse dieren en vogels. Er zullen ook bijzondere oude jacht- en visserijvoorwerpen te koop worden aangeboden.

www.streekmuseumreeuwijk.nl

Advertentie

Categorieën