Afbeelding

Kaaskoningin 2018 in high heels en sneakers

Human Interest

Bodegraven - Nog even dan begint de Najaarsmarkt. Met de Kaaskoningin en twee hofdames als stralend middelpunt. Yvette de Bruin was afgelopen jaar de Kaaskoningin. Zij vertelt over haar jaar als Kaaskoningin: "Je hebt geen flauw idee waar je 'ja' tegen zegt. Het was een heel bijzonder jaar."

Yvette de Bruin, Kaaskoningin 2018: "Het is zo bijzonder om mee te maken! Al vanaf april, wanneer je wordt gevraagd. Je hebt geen flauw idee waar je 'ja' tegen zegt. We hebben genoten van elke minuut, samen met hofdames Nicole Oostdam en Anouk Nauta. Het meest bijzondere moment was toen we net van de kapper kwamen, ons haar en make-up gedaan, in onze prachtige jurken." Yvette wilde het grote nieuws graag zelf aan haar ouders vertellen. Dus reed Jorden (Oostdam, vaste begeleider van het koninklijk drietal, red.), hen daarheen. "Bij Jorden kan alles, hij toeterde net zo lang tot m'n moeder kwam en m'n vader, die aan het melken was. Dikke tranen natuurlijk." Sinds haar zeventiende hadden haar ouders er jaarlijks op gezinspeeld. Maar juist nu niet, misschien omdat Yvette in Rotterdam woonde. "En straks wonen we weer in Bodegraven, we krijgen in oktober de sleutel."

Jurk

"Als Kaaskoningin ben je overal bij, dan merk je pas hoe goed de organisatie is. Complimenten voor de Marktcommissie! Het is een vol programma, maar door de fijne sfeer loopt het heel soepel." Het kiezen van de jurk was ook bijzonder. Er hingen opvallende jurken klaar, passend bij het thema Culinair Circus. Groot, met veel glimmers en tule. "We hebben samen gekozen voor de rode jurk. Die ademde circus en paste mooi bij het goud van de hofdames."

Sportieve uitdaging

Yvette verruilde haar koninklijke hoge hakken voor hardloopschoenen. In mei liep ze een Muskathlon in Oeganda, voor het goede doel. Dat is een marathon onder zware omstandigheden: Oegandese temperaturen en veel hoogtemeters. Muskathlon komt van 'marathon' en 'de 4e Musketier', naar de iniatiefnemers. Yvette: "Vorig jaar was ik net begonnen met trainen. Ik wilde Compassion graag steunen. Deze christelijke organisatie helpt kinderen in extreme armoede om naar school te gaan. Bovendien houd ik wel van een sportieve uitdaging. Dit vond ik een mooie manier om een groot verschil te maken door mijn kleine bijdrage."

Sponsorouders

Compassion zoekt sponsorouders die voor hun sponsorkind voeding, kleding en scholing mogelijk maken, door een maandelijkse bijdrage van 33 euro. Iedere nieuwe sponsorouder staat gelijk aan 1.000 euro, de gemiddelde kosten tot een kind 18 jaar is. Yvette's doel was 10.000 euro, ze haalde uiteindelijk 13.000 euro op. Door acht sponsorouders en de overige 5.000 euro door eenmalige donaties en extra sponsoracties. "Zo organiseerden we een stamppotactie. Met z'n tienen hebben we in zes uurtjes heel veel verse maaltijden klaargemaakt. Drie soorten stamppot, we schilden minstens 75 kilo aardappelen."

Samen met haar vriend Ruben sponsort Yvette Robian, een meisje van vier. Ze sturen elkaar brieven, de leraren helpen de kinderen daar. Kleine kadootjes zoals een stickervelletje of foto's gaan ook in de envelop. "Tijdens die week in Oeganda konden we elkaar ontmoeten, dat was zo mooi."

Moed in de schoenen

Ruim van tevoren startte Yvette met het trainen voor de marathon. Twee dagen voor de marathon trainden ze ter plaatse, een ronde van 6,5 kilometer over het pittigste stuk van het parcours. Achteraf bleek dat stuk ook het meest extreem. De start was donderdagochtend half zeven. Het was gelukkig bewolkt, bijna Hollands weer. Tussen zeventien en vierentwintig graden met een verfrissende tropische regenbui. Vooraf had ze veel blessures, naderhand alleen twee dagen spierpijn. "De dag erna was de busreis van acht uur naar het vliegveld wat minder fijn. Ik liep als een pinguin."

Vleugels

Er waren 50 Nederlandse deelnemers en 200 locals. Eén ronde was de halve marathon, twee ronden de hele. Eén deelnemer liep er zelfs drie, weer een ander deed mee als wandelaar. "Het was een onvergetelijke ervaring, alsof ik op vleugels liep. Er hingen zomaar acht kinderen aan je arm, die een stukje met je mee renden." Yvette en Marjolein finishte samen.

Yvette heeft zich ingeschreven voor een tweede marathon. In oktober 2020 loopt ze die in Tanzania, opnieuw voor Compassion. "Het is zo'n mooie reis en je kunt door zoiets kleins écht bijdragen." Haar moeder was zo enthousiast, dat ze samen gaan. "Zij loopt dan de halve, ik de hele." Yvette's wens voor haar opvolgster: "Geniet! Samen met de hofdames. Van het mooi zijn, van iedereen bezoeken, van alle activiteiten. Laat je meevoeren en lach zoveel mogelijk, al gaat dát vanzelf!"

www.najaarsmarkt.com

Yvette sponsoren? Aanmelden kan via Yvette_de_bruin@live.nl

Tekst en beeld: Ilse Höcker

Archiefbeeld

Advertentie

Categorieën