Afbeelding

"Schrijnend dat zoveel jongeren zich eenzaam voelen"

Human Interest

Bodegraven - Op 9 augustus startte Lara Wagenaar een Twitteraccount en plaatste een Tweet met #maatjegezocht en #eenzamejongeren. Wat hierna gebeurde, had zij niet verwacht. "Binnen een dag had ik al honderd volgers. Er zijn zoveel mensen in deze omgeving op zoek naar contact. Dat is niet iets om je voor te schamen!"

Lara kwam op het idee om deze hashtags te gebruiken door een verhaal van een Nijmeegs meisje dat ze op Facebook had gelezen. Zij plaatste deze hashtags en dat liep volledig uit de hand. "Jinek heeft zelfs al contact met haar opgenomen. Daar zit ik niet op te wachten, hoor", lacht Lara.

Tinder

Lara is pas verhuisd vanuit Vianen naar Bodegraven voor de liefde en vastbesloten om hier ook een eigen netwerk op te bouwen. "Eigenlijk zou er een Tinder voor vriendschappen moeten zijn. Ik ben geen feestganger en ik drink niet, dus hoe leer je dan anderen kennen op deze leeftijd?" Sommigen doen dit door middel van sport. Lara bokst bij een lokale sportclub. "Ik had toen ik daar net lid was contact met een meisje, maar we hadden onze gegevens niet uitgewisseld. Zij las over mijn berichten in de media en heeft mij direct opgezocht. Ik heb inmiddels met haar geluncht. We waren na een paar uur nog niet uitgekletst. Echt leuk!" Ook heeft Lara afgesproken met iemand anders die ze via Twitter heeft leren kennen. "We zijn wat gaan drinken. Dat ik via deze weg iemand heb leren kennen waar ik zo snel al zo vrij mee kan praten."

Taboe

"Er wordt tegenwoordig te veel verwacht. Je moet presteren en de 'perfecte' beelden van social media leggen hier nog extra druk op." De reacties die Lara kreeg op haar bericht waren voornamelijk van jongeren van 18 tot 30 jaar. "Ik vind het schrijnend om te horen dat zoveel jongeren zich eenzaam of alleen voelen. Het is niet erg, vreemd of raar om je alleen te voelen. Zij hoeven zich niet te schamen." Jongeren uit Bodegraven en omgeving kunnen zich nu ook op Facebook aanmelden voor de groep '#maatjegezocht bodegraven en omgeving' als zij contact zoeken met leeftijdsgenoten.

Tevreden

Inmiddels is Lara tevreden met zichzelf. "Ik doe mijn verhaal, omdat ik hoop dat anderen hier baat bij hebben." Ook in haar werk helpt Lara graag anderen. Zo heeft ze een eigen bedrijf. Ze is gastouder bij een gezin in de Meern. Dit doet ze al ruim anderhalf jaar met veel plezier. "Ik ben hier 2 à 3 dagen in de week van 's ochtends vroeg tot na het avondeten. Ik ben dus verantwoordelijk voor een deel van de opvoeding van de kinderen. Ik geniet hier erg van." Daarnaast geeft Lara bijles aan kinderen van de basisschool of het voortgezet onderwijs. "Tijdens deze bijles vind ik het mooi om de ontwikkeling van de kinderen te zien." Als er iets mis is gegaan op een toets neemt Lara het rustig met ze door en oefent ze met de leerling aan datgene wat er fout is gegaan. "Hier leren ze ontzettend veel van. Ik zie dat ze dat op de scholen niet doen en dat de druk om te presteren hoog ligt. Laat een kind gewoon kind zijn."

Deze druk vindt Lara vergelijkbaar met de druk vanuit de maatschappij. "Er wordt verwacht dat je leven er op een bepaalde manier uit moet zien en daar bovenop laten social media een 'perfecte' wereld zien. Ik ben het daar niet mee eens. Het is niet erg als je hiervan afwijkt. Ik wil dat iedereen zich welkom voelt."

Tekst: Sabrina Broer

Advertentie

Categorieën