College wil vier ton achterstallige huur Evertshuis kwijtschelden

Politiek

Het college van B&W heeft in het collegeoverleg van 16 juli jl. besloten aan de raad, via de commissie Samenleving, een voorstel voor te leggen om een vordering van € 397.180,16 die de gemeente heeft op het cultureel centrum af te boeken. Helemaal onverwacht komt dit voorstel niet, want in de financiële prognoses was reeds een voorziening gevormd omdat het al langer duidelijk was dat het Evertshuis niet in staat zou zijn deze schuld te voldoen, ondanks de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage aan de exploitatie van € 375.000,-.

Tijdens het werkbezoek dat de lokale politici in maart van dit jaar aan het Evertshuis brachten, werd al een inkijkje gegeven in de penibele financiële situatie van het cultureel centrum, waarbij ook maatregelen werden aangekondigd om de financiële administratie beter op orde te krijgen. Tijdens een presentatie werd duidelijk gemaakt dat de horecatak van het bedrijf een structureel tekort had van € 50.000,-, dat het beheer worstelde met een structureel tekort van € 70.000,- en dat de kosten voor de sector cultuur een bedrag van € 360.000,- vergden.

Voor het college is duidelijk dat de tekorten niet tot in lengte van jaren kunnen blijven doorgaan. Aan het besluit wordt dan ook de voorwaarde gekoppeld dat er een onafhankelijk onderzoek moet plaatsvinden naar een optimalisatie van de exploitatie met (externe) partijen en wordt de opdracht meegegeven om de horecatak van het bedrijf kostendekkend te maken.

Gebouw te duur voor maatschappelijke activiteiten

Op sociale media worden nogal wat kritische geluiden geplaatst over het afboeken van de schuld van het Evertshuis, mede gezien de toch zorgelijke situatie van de gemeentelijke begroting. In een compacte reactie daarop wijst de verantwoordelijke wethouder Robèrt Smits erop dat het gaat om de vereffening van schulden uit het verleden en dat het Evertshuis bezig is de organisatie aan te passen. Hij stelt daarbij dat het gebouw feitelijk te duur is voor maatschappelijke activiteiten en dat commerciële verhuur nooit gelukt is. Hij concludeert dat het Evertshuis in deze vorm nooit op eigen benen kan staan, zoals overigens geen enkel theater/cultuurhuis in Nederland. In zijn ogen mag een cultuurhuis net als sporthallen, sportvelden en scholen als maatschappelijke voorziening geld kosten, mits uiteraard goed beheerd en geëxploiteerd. Daarbij wijst hij erop dat onze gemeente relatief weinig geld aan cultuur uitgeeft in vergelijking met andere gemeenten.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën