Logo kobr.nl
Foto:

Opwek zonne-energie groeit in Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk - In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is het aandeel zonne-energie met 68 procent gestegen in 2018. Dat is een beduidend meer dan de 44 procent groei in de rest van Nederland. Dat blijkt uit een rondgang van Energievergelijk.nl en cijfers uit de klimaatmonitor databank.

Een inwoner van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk wekt gemiddeld 199 kWh aan zonnestroom per jaar op. In 2017 was dat 'slechts' 118 kWh. De regio Bodegraven doet het iets beter dan de rest van Nederland, waar gemiddeld 186 kWh per inwoner wordt opgewekt. Ter vergelijking: een doorsnee huishouden verbruikt jaarlijks zo'n 3.500 kWh.

Omringende gemeenten

Vergeleken met omringende gemeenten doet Bodegraven-Reeuwijk ook goede zaken. Alleen in Oudewater wordt net iets meer zonnestroom opgewekt:

  • Oudewater: 200,5 kWh
  • Bodegraven-Reeuwijk: 199 kWh
  • Woerden: 190 kWh
  • Nieuwkoop: 156 kWh
  • Waddinxveen: 143 kWh
  • Alphen aan den Rijn: 138 kWh
  • Krimpenerwaard: 107,5 kWh

In Rotterdam ligt het aandeel zonne-energie het laagst van heel Nederland. Per inwoner wordt in een jaar tijd slechts 37 kWh gegeneerd. Dat heeft vooral te maken met het gebrek aan ruimte en hoogbouw.

1 op de 10 woningen

9,5 procent van alle woningen in Bodegraven-Reeuwijk heeft één of meerdere zonnepanelen op het dak, ofwel bijna 1 op de 10 woningen. Dat is net ietsje meer dan de rest van Nederland (9,2 procent).

Zo'n 20 procent van de woningen in Bodegraven-Reeuwijk heeft het meest zuinige energielabel: A t/m A++. Slechts 212 woningen in de gemeente hebben het minst zuinige label: G.

Terugleververgoeding

Wie zonnepanelen op het dak heeft doet er slim aan om zijn huidige energiecontract nog eens onder de loep te nemen. De vergoeding die energieleveranciers bieden voor terug geleverde zonnestroom kan namelijk sterk verschillen per aanbieder. Het kan soms zelfs lonen om te wisselen van energiemaatschappij.

Meer berichten