Logo kobr.nl
Foto:

Vijfde lustrum "Van Vuijlturv tot Ve(e)lenturf Trudy Veelenturf (94) wint Missverkiezing

Bodegraven - In Bodegraven werd zaterdag 7 september het vijfde lustrumfeest gevierd van de stichting "Van Vuijlturv tot Ve(e)lenturf". Deze stichting is 25 jaar geleden opgericht en iedereen die Velenturf of Veelenturf heet of er een nazaat van is, kan daar donateur van worden. Inmiddels zijn er honderden naamgenoten die allen afstammen van stamhouder Cornelis uit de 16e eeuw en Bodegraven is al zo'n 250 jaar de belangrijkste woonplaats van de Turf'en.

Vandaar dat voor het lustrum voor Fort Wierickerschans werd gekozen. Een prachtige locatie waar voor zo'n 135 Ve(e)lenturf'en van alles was georganiseerd. Op de binnenplaats van het Fort werd kaas gemaakt door Cor en Elize van Leeuwen-Veelenturf en veel streekproducten zoals aardappelen, kaas en eieren waren verkrijgbaar. Eveneens boeken die met Bodegraven en of met de familie Veelenturf te maken hadden. Het speciaal voor deze gelegenheid gebrouwen Turfschipperbitter werd uitgebreid geproefd. Bovendien was er een palingroker die met gulle hand zijn broodjes paling uitdeelde. Toen de zon even doorbrak en vele mensen buiten stonden, werd er door de palingroker een kanonschot gegeven als startschot van de rondleidingen over het Fort en vaartochten door de grachten. Er werd door Aad Munsterman een uitleg gegeven over het uitgebreide digitale archief van de stichting en de vernieuwde familie-website waar onder meer de hele stamboom op vermeld is. Zie www.veelenturf.org.

In het Kruithuis werd door Jan Stolwijk een prachtige film gedraaid over Bodegraven in 1922 met o.a. de kaasmarkt, het turfsteken en zelfs met beelden van Janus Veelenturf die zijn boerderij aan de Oud Bodegraafseweg verlaat met paard en wagen.

Miss Ve(e)lenturf verkiezing

Het hoogtepunt van de dag was de Miss Ve(e)lenturf-verkiezing. Ongeveer 40 deelnemers tussen 12 en 95 jaar waren hiervoor genomineerd. Winnares met grote voorsprong werd Trudy Veelenturf uit Maastricht. Bijna iedereen kent haar, niet vanwege haar leeftijd, maar vanwege haar dichtkunst voor de Turfkroniek. Jarenlang schreef zij met Kerstmis voor de Turfkroniek een gedicht over de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Met een lach en soms een traan. Bovendien is zij nog steeds een actieve vrouw die zeer positief in het leven staat en dat ook duidelijk uitstraalt. En stralen deed zij ook toen de sjerp werd omgehangen en de kroon op haar hoofd werd gezet. Een mooie vertegenwoordigster van de familie Ve(e)lenturf. Met een uitgebreide BBQ werd deze prachtige lustrum afgesloten.

Meer berichten