van links naar rechts: coach Herman van Tongerloo, Luke Rijnbeek (speler), René Peek (speler, aanvoerder) en Tristan van Dam (speler)
van links naar rechts: coach Herman van Tongerloo, Luke Rijnbeek (speler), René Peek (speler, aanvoerder) en Tristan van Dam (speler)

Waterpolo is een manier van leven voor de mannen van BZ&PC

Human Interest Sport

Bodegraven - Vrijdagavond. Half negen. Het is nog behoorlijk warm in het clubhuis van BZ&PC, na weer een dag met 30+ graden. Vier mannen zitten aan tafel. Herman van Tongerloo (coach), René Peek (speler), Tristan van Dam (speler) en Luke Rijnbeek (speler en aanvoerder). De haren nog nat van de training. Herman heeft ze goed aan het werk gezet: drie kwartier borstcrawlen. Alles voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen in de eerste klasse. Herman: "De eerste klasse is het niveau waarin deze jongens thuishoren."

De afgelopen drie jaar stond het mannenteam van BZ&PC stil in z'n ontwikkeling. Ze speelden in de tweede klasse na degradatie uit de eerste klasse. René: "In de tweede klasse was het meer 'boerenwaterpolo'. Het spel werd door onze tegenstanders niet gespeeld op basis van tactiek, maar op basis van kracht. In de eerste klasse spelen we tegen teams die verschillende tactieken gebruiken en individueel goede spelers hebben." Coach Herman is het daarmee eens. Herman: "In de tweede klasse speelde iedereen langdurig tijdens een wedstrijd. We wonnen toch met gemak. We hoefden onze energie niet te sparen. Maar komend seizoen wordt dat toch wel even anders. De wedstrijd duurt netto langer, dus we moeten meer wisselen en hebben ook een extra speler nodig. De voorbereiding op de wedstrijden blijft hetzelfde, maar wel met meer aandacht voor tactiek én de nieuwe waterpoloregels. Die regels moeten zorgen voor een 'sneller' spel, waardoor meer te zien is voor het publiek, zonder dat ze het spelletje beter hoeven te begrijpen."

Iedere wedstrijd wordt spannend

Maar naar welke wedstrijd(en) kijken de mannen uit? René: "In deze klasse kun je elk weekend winnen of verliezen." Herman: "Iedere week is een spannende wedstrijd. Daar ben ik helemaal van overtuigd. En ik heb er ontzettend veel zin in. Al met al denk ik dat het heel leuk wordt. Bijvoorbeeld omdat er heel veel doelpunten kunnen vallen. Daardoor blijft het spannend. Dat is bijvoorbeeld anders dan bij voetbal. Als daar een elftal 2-0 voorstaat, dan kun je de wedstrijd rustig uitspelen. Dat is bij waterpolo onmogelijk. Daar kan je voorsprong op het laatste moment zomaar omslaan in achterstand." René vult aan: "Leuk van die eerste klasse is ook dat er weer veel publiek bij is. Dat geeft mij wel een kick. Bijvoorbeeld bij de bekerfinale in Heerenveen. Toen kwam 300 man uit Bodegraven naar Heerenveen gereden om de club aan te moedigen. Allemaal geel en blauw, met toeters en bellen en spandoeken. We hebben maar een klein zwembadje, maar als dat straks helemaal vol zit tijdens een wedstrijd, dan heb je een hele goede sfeer."

Roedel labradors

De komende tijd trainen de mannen hard om klaar te zijn voor de wedstrijden in de eerste klasse. Dat betekent de eerste trainingsweken veel duurtraining (borstcrawl). Na de duurtraining wordt weer met de bal getraind, bijvoorbeeld door het spelen van oefenpotjes. Tristan: "Als de bal weer voor het eerst in het water komt, dan is dat wel een soort van geluksmomentje. De mannen zijn dan net een soort van roedel labradors die lekker het water in mogen springen. Dat zie je ook als er meer ballen in het water liggen. Alle mannen springen dan het water in om een balletje te pakken. Het is duwen en trekken om als eerste bij de bal te zijn."

Waterpolo gaat voor het meisje

Wil je het maken als Nederlandse waterpoloër, dan moet je naar het buitenland. In Nederland is vrijwel geen droge boterham met de sport te verdienen. Ook niet als je in het nationale team speelt. Maar om op niveau te spelen wordt veel van de spelers gevraagd. Je maatschappelijke carrière zul je op een laag pitje moeten zetten. Maar ook in de eerste klasse wordt veel van de Bodegraafse waterpoloërs gevraagd: drie keer in de week sporten, wekelijks een wedstrijd en aanvullende voorbereidingsmomenten. Herman: "Het is een levensritme. Polo is vier avonden van de zeven. En dan heb je ook nog een relatie, volg je een studie of heb je een baan. Dat is het spanningsveld. Want als er één niet komt opdagen op de training en de anderen doen het wel en die moeten daar veel voor opzij zetten, dan levert dat weleens gemor op onderling. En dat betekent dus dat we ze enthousiast moeten houden om samen met elkaar iets te doen." Maar Herman is ervan overtuigd dat je 'rijker' van waterpolo wordt en daar later in je leven plezier van hebt. "Je leert incasseren, samenwerken, maar ook je vrije tijd investeren en presteren. Daar leer je veel van. Dat is heel mooi om te zien." Maar de mannen hebben ook vrienden voor het leven gemaakt. René: "Ik ben sinds mijn zesde lid van de vereniging. Ik heb hier al mijn vrienden leren kennen." Tristan: "Je komt elkaar vier avonden in de week tegen, plus nog de voorbereiding naast het trainen. Het is een manier van leven."

Toekomstdromen

Komend seizoen speelt het mannenteam in de eerste klasse. Na de eerste klasse lonkt de eredivisie. Maar is dat een haalbare kaart? Luc: "We hebben dit seizoen nieuwe spelers erbij gekregen in het team. Dat betekent dat we ook weer aan elkaar moeten wennen. De neuzen dezelfde kant op krijgen. Het is aan Herman om dat in goede banen te leiden en te bepalen waar iedereen komt te liggen in het water. Doorstromen naar de eredivisie is wat dat betreft nog een brug te ver."

Ook benieuwd hoe de mannen van BZPC het gaan doen in de eerste klasse? De eerste wedstrijd is op zaterdagavond 21 september in zwembad De Kuil in Bodegraven.

Tekst en beeld: Stefanie Peters

Advertentie

Categorieën