Logo kobr.nl
Foto:

De BiebApp: zonder abonnement lenen bij de Bibliotheek

Bodegraven - Bibliotheek De Groene Venen start op 1 oktober in Bodegraven met een nieuwe service: lenen zonder dat je lid bent van de Bibliotheek. Met de BiebApp kun je met je smartphone lenen en betaal je per uitlening. Je betaalt alleen voor wat je leent, snel en simpel.

Miranda Nagtegaal van Bibliotheek de Groene Venen wil graag innoveren. "Deze app is vorig jaar getest in één bibliotheek, bibliotheek Waterland, en was daar een groot succes. Dit jaar mogen drie nieuwe bibliotheken aansluiten bij dit nieuwe project en we hebben ons direct aangemeld voor deze pilot." De BiebApp is nu gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store. De eerste twee uitleningen zijn gratis. Na registratie kun je direct lenen. De medewerkers van de bibliotheek helpen nieuwe gebruikers graag op weg. De app is geschikt voor Android en IOS, heeft functionaliteiten als registreren, lenen en betalen en de app en het registeren zijn gratis. Je betaalt enkel voor de uitlening.

"Jeugd vanaf 18 jaar die contributie moet gaan betalen, haakt vaak af. Zij moeten nog wel boeken lezen voor de lijst voor school. We willen deze jongeren graag bereiken door middel van deze app." De bibliotheek gaat deze jongeren op verschillende manieren bereiken, bijvoorbeeld door een e-mail te sturen voor de stap dat ze moeten gaan betalen. "Zo willen we ze net voor zijn voordat ze afhaken", aldus Miranda.

Incidenteel lenen
De BiebApp is een gebruiksvriendelijke app die inspeelt op de behoefte van gebruikers van de Bibliotheek om flexibel te kunnen lenen. Miranda: "We merken dat er behoefte is bij de klant om af en toe eens een boek te lenen. Bijvoorbeeld een bezoeker die de krant komt lezen en een interessant boek ziet, een ouder van een kind dat gratis lid is, die in vakantietijd op de kinderpas een reisgids wil lenen, of een boek over opvoeding. Dit kan niet op een kinderpas, dan moeten we de ouder teleurstellen en dat doen we liever niet."

Eenvoudig
Het gebruiken van de BiebApp is eenvoudig: na het downloaden van de app en het kort registreren is het een kwestie van scannen van mobiel en boek. Er kunnen maximaal drie boeken tegelijk geleend worden. Betaling geschiedt achteraf via iDeal, de eerste twee boeken worden gratis uitgeleend. Daarna kost het lenen 2 euro per boek, de uitleentermijn is vier weken. Ook is er een nieuw flexabonnement, waarbij je per maand betaalt.

Meer informatie is te vinden op de website: www.bibliotheekdegroenevenen.nl/biebapp

Meer berichten